Стабилизация или дестабилизация на икономиката?

1934
Стабилизация или дестабилизация на икономиката?

Парламентарният контрол започна с остри реплики между премиера Бойко Борисов и депутата от Коалиция за България Антон Кутев. Депутатът обвини премиера, че над 4 млрд. от натрупания фискален резерв вече е изхарчен, предаде БГНЕС. "Това не са нашите борчове", отвърна Кутев на Борисов.

Колкото до пенсиите, депутатът отново припомни на премиера, че те не са нито на предишните, нито на сегашните управляващи, а на българските пенсионери. "Плащате пенсиите на пенсионери. Аз се радвам и се гордея с това, че предишното правителство повиши пенсиите – ние ги повишихме, ние ги платихме", обърна се Кутев към Борисов и добави: "Повишението при вас е нула, а всеки ден в държавата умират над десет пенсионера, поради това че не могат да си платят лекарствата, само защото вие сте на власт".

След тези думи на народния представител вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков взе думата. "2011 година е първата година от 1996 година, в която текущата сметка е с положително салдо, за първи път износът е по-голям от вноса и текущата ни сметка е на плюс", съобщи Дянков.

"Второ - фискалният резерв през 2011 година в нетна стойност е по-голям отколкото беше през юли 2011 година. Вие не платихте близо 4 милиарда дългове – оставихте ги за нас. Сега фискалният резерв е по-голям отколкото вие ни го оставихте", каза още вицепремиерът.

По-рано днес роф. Гарабед Минасян от Института за икономически изследвания на БАН изрази сериозна загриженост за състоянието на българската икономика от време на конференция на тема Заетост и доходи.

„Икономиката върви към дестабилизация“, заяви той:

„Това, което става у нас води много повече към дестабилизация, отколкото към финансова стабилизация“, каза проф. Гарабед Минасян, цитиран от БНР. Финансовата сметка на платежния баланс се влошава катастрофално, коментира той.

Приходите в консолидирания държавен бюджет твърдо и последователно намаляват, тоест влошава се събираемостта на приходите. Намалението на ДДС може да обясни по-малко от половината от намалените постъпления.

От 2009 до 2011 г. и износът и вносът се увеличават и през 2011 г. износът е по-висок отколкото през 2008 г., а вносът все още не е достигнал нивата от преди кризата. Ние нямаме основание да кажем, че финансово-икономическата криза в света пречи на нашето развитие, защото износът е по-висок, отколкото от преди кризата. Повече от половината от неенергийния износ на стоки е суровини и материали.

До кога ще изнасяме така? Подобна структура на износа не би могла да бъде двигател на икономически растеж, заяви още Минасян.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

БАКБ с нов, модерен офис в София

Цветелина Бориславова, председател на Надзорния съвет, символично...