Станишев: Няма да има политически компромиси за усвояването на средствата от ЕС

400
Станишев: Няма да има политически компромиси за усвояването на средствата от ЕС

Мерките, предприети от правителството по отношение на подобряването на работата по усвояването на средствата от Европейския съюз, не са нито козметични, нито резултат на политически компромиси. Това каза министър-председателят Сергей Станишев от парламентарната трибуна във времето за парламентарен контрол. Трябва действително да се търсят всички работещи за страната решения по отношение на ефективното усвояване на средствата от европейските фондове. Не може да има политически компромиси с когото и да било, категоричен бе премиерът и увери, че ако има такива индикации от страна на Европейската комисия, ще бъдат предприети незабавни мерки.

След назначаването на вицепремиера Меглена Плугчиева работата потръгна много и това е резултат от собствен анализ на правителството върху начина на работа със средствата от ЕС, посочи министър-председателят, цитиран от правителствената информационна служба. Той изтъкна, че са налице и слабости по отношение на координацията, контрола и комуникацията с ЕК. Тези недостатъци наложиха създаването на нов вицепремиерски пост с ясно разписани функции и задачи, припомни той.

Правителството и администрацията полагат огромни усилия за изпълнението на плана за действие, подчерта още премиерът. Когато има реални проблеми, трябва да се намерят механизмите за тяхното отстраняване и за подобряване на работата на звената, които работят със средствата от ЕС. Правителството ще направи всичко необходимо средствата, които са предназначени за модернизация на страната ни, да бъдат ефективно и целесъобразно усвоявани, категоричен бе премиерът.

Това е правителството, в което най-малко може да се говори за непрозрачност и за политически чадъри, в сравнение с много предишни правителства на България и то последователно провежда политика на въвеждане на европейски стандарти, в това число. и чрез новия законопроект за конфликта на интереси, завърши министър-председателят.

Снимка: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg