Станишев призова за прозрачност при одобряване допълнителните бюджетни кредити за 2007 г.

342
Станишев призова за прозрачност при одобряване допълнителните бюджетни кредити за 2007 г.

Прозрачност - на това премиерът Станишев акцентира в началото на пресконференцията си в Гранитната зала на Министерски съвет.

Премиерът представи приетото постановление на МС за одобряване на допълнителни бюджетни кредити за 2007 г., или както е по-известно за това, как ще бъдат изразходвани средства - представляващи част от бюджетния излишък.

Станишев изтъкна желанието на правителството за прозрачност във водената политика и подчерта, че критиките на опозицията са неоснователни.

Той даде за пример 7 май 2001 година, когато МС, ръководен от Иван Костов, е одобрил допълнителни капиталови разходи за 2001 година за 330 млн. лв. и обществото не е информирано за какво ще са разпределяни тези средства, като коментира още, че най-вероятно тази сума е била използвана за предизборни цели, предвид парламентарните избори през 2001 година.

Практиката на този МС е съвсем противоположна, подчерта Станишев. Той уточни, че правителството ще обнародва пълния списък - за какво и колко пари се отделят.

Като причина за преизпълнението премиерът посочи първата година от членството на България в ЕС.

Според него е трябвало да се отчетат преди всичко възможните рискове - на базата на опита на други страни.

Бе подчертано, че макар в началото на годината приходите от ДДС да са били критично ниски - буквално трагични, характерно за всяка една новоприсъединила се страна към ЕС - в резултат на добрата работа на финансовото ведомство събираемостта се е увеличила, за да се постигнат тези добри финансови резултати.

Премиерът посочи и няколко конкретни области, както и парите отделени за тях.

От общата сума - 1.2 млрд. лв., уточнена от участващия в пресконференцията финансов министър Орешарски, 247 млн. лева отиват за инфраструктурни проекти.

Тук Станишев отбеляза, че всеки един министър отделно ще обяви пред обществеността неговото ведомство как ще разходва отпуснатите суми.

От парите, дадени на военното ни ведомство, 51 млн. са за плащането по сделката за новите вертолети Кугър, а 6 млн. лева са за ремонтите на изтребителите ни Миг-29.

Сергей Станишев подчерта, че преди да бъдат взети решенията за разпределяне на тази сума, са проведени срещи както със сдружението на общините, така и със съсловните организации, висшите учебни заведения и БАН.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg