Стартира кампания за проверка на условията на труд

299

От Главна инспекция по труда съобщават за 212 116 нарушения на трудовото законодателство през 2006 година.

Според директорът на ГИТ, инж. Тотю Младенов, 74,5% от нарушенията са свързани с осигуряването на здравословни и безопасни условия на труд, а 25,1% - с трудови правоотношения. До прокуратурата са подадени 222 сигнала, което е почти три пъти повече, в сравнение с 2005 година.

Най-честите нарушения са свързани с наемането на работа на малолетни и с пропуски в областта на строителството, където се отчита завишение на произшествията.

Тотю Младенов обяви и старта на националната кампания за спазване на разпоредбите на Кодекса са труда. Между 1 март и 30 април, 400 инспектори от цялата страна в периода ще следят за сключени трудови договори, изплащането на заплати и на парите за прослужено време, и ще правят проверки за извънреден и нощен труд. Ще бъдат проверявани предприятия, в които досега не са извършвани проверки - предприятия в сухопътния транспорт, хотели и ресторанти, производство на облекло и текстил.

През 2007 година агенцията ще акцентира и върху проверките за работещи чужденци, без трудови визи за работа у нас. Данните за изминалата 2006 година сочат, че 57 чужденци са заловени без разрешение за работа в страната.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg