Страни от ЕС настояват за по-строги действия срещу корупцията в България и Румъния

361
Страни от ЕС настояват за по-строги действия срещу корупцията в България и Румъния

Някои членове на ЕС критикуват Брюксел, че не е бил достатъчно строг с България и Румъния относно намаляване на корупцията в двете страни преди присъединяването им към ЕС от началото на годината, посочиха данни на euobserver.com.

Великобритания и Франция се присъединиха към Швеция и Холандия относно исканията към официалните органи на съюза да предприемат по-строги мерки към двете страни относно намаляване на значителната по размер корупция, посочиха публикувани в медиите данни.

В изданието Financial Times се отправя остра критика към комисионера Франко Фратини за поддържането на твърде близки отношение с вътрешния ни министър Румен Петков.

В изданието той е атакуван за предприетите частни пътувания с вътрешния ни министър, включително и на ски-курорт през февруари, затваряйки си очите за слабото представяне на страната ни по отношението на борбата срещу корупцията.

Говорителя на Фратини отхвърли отправените обвинения, като заяви, че ръководните органи Брюксел си спазва надлежно своите задължения, и обвиненията са напълно безпочвени.

България и Румъния получиха зелена светлина за присъединяването си в ЕС от началото на годината, като поеха ангажимент да съсредоточат своите усилия в овладяване и прекратяване на ширещата се в двете страни корупция и да ги преведат в рамките на изискванията на съюза.

Неудовлетворени от напредъка в това отношение обаче, някои страни искат извънредна среща на ръководните органи на ЕС, на която да се коментират стъпките, предприети от правителствата на двете страни в борбата им срещу корупцията.

Особено недоволство се изразява от четирите посочени страни по отношение на корупцията у нас, като настояват за по-строги мерки.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg