Строят забавачки и в бизнес паркове

576
Строят забавачки и в бизнес паркове

© Pixabay

Детски градини и ясли ще могат да се строят и в бизнес паркове, административни и обслужващи сгради.

Това ще стане възможно с отпадането на изискването забавачките да бъдат в самостоятелни сгради в обособени за целта поземлени имоти, заложено в промени в две наредби на здравното министерство за яслите и за градините, публикувани за обществено обсъждане.

По този начин ще могат да се строят и забавачки в райони, в които има недостиг на места, но няма свободни общински имоти, съобщава вестник Монитор.


„При прилагане на тази възможност ще се осигурят допълнителни нови места в детските градини, а заедно с това ще се постигнат и други важни цели: намаляване на паразитния трафик в градовете при изграждане на детски градини близо до дома или разполагането им в близост до местоработата на родителите“, се посочва в мотивите за поправки на наредбите.

Според тях детските градини и ясли трябва да се проектират в самостоятелни сгради или в обособени части от сгради и да се разполагат само на първите два надземни етажа. В тези случаи се допуска и частично ограждане на площта, ползвана от детската ясла или градина, включително и само на площадките за игра.

За забавачките трябва да бъде предвиден и задължително поне един отделен вход. По изключение се допуска използването на входа и общите части на сградата при спазване изискванията на Закона за устройство на територията.

С промените в здравната наредба за яслите се увеличава и броят на децата в смесена дневна група. Сега малчуганите могат да бъдат между 8 и 16. Предложението е бъдат до 20.

В детските градини спалните помещения ще могат да бъдат разположени и на югозапад. Учителите задължително ще трябва да обезопасяват и контактите, а не само осветителните тела. Освен това промените предвиждат отваряемите и обезопасени части от прозорците да бъдат само 30%, а не както досега 50%.

Междувременно днес кабинетът отпусна 15 млн. лв. за изграждане, разширение, основен ремонт и реконструкция на детски градини и ясли на територията на Столичната община.

„Когато станах кмет на София, 40 детски градини бяха реституирани на най-хубавите места в града. И от тези псевдодемократи, които сега говорят, бяха синьо-червената мъгла в София, ги разпродаде за смешни пари“, заяви премиерът Бойко Борисов в началото на правителственото заседание и припомни, че в столицата вече са изградени над 100 нови градини.

Така местата в забавачките пък били увеличени с 16 000, посочи кметът на София Йорданка Фандъкова пред бТВ. "Предпочитам да не ремонтираме улици, но да има места за децата в градините. Имаме възможност да строим ударно детски градини", заяви тя. Столичният кмет поясни, че сега изграждат 10 градини, готови са до дни да започнат още 2, а с подкрепата от държавата, която ще получат, ще могат да започнат още 7.

Основният проблем си оставал с малките деца и яслените групи. Фандъкова обясни, че през август ще обявят нови 1500 места в градините, които щели да бъдат добавени към сегашните свободни около 2800 места.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg