Световната банка прие тригодишна програма за партньорство с България

346
Световната банка прие тригодишна програма за партньорство с България

Тригодишната стратегия за партньорство на Световната банка с България е изградена въз основа на значителните постижения на България през последните осем години, които изведоха страната на прага на присъединяването й към Европейския съюз. Въпреки всичко остават някои основни предизвикателства за успешната интеграция на България в ЕС, съобщиха днес за БТА от Световната банка.

Стратегията цели да помогне България да отговори на тези предизвикателства и да улесни икономическата и социалната й интеграция в ЕС. В тази широка стратегическа рамка консултациите с правителството дадоха резултат в ясно очертан кръг от приоритети за първоначалните ангажименти на Световната банка в страната.

В съответствие с постиженията на България банката ще настрои своя бизнес модел за бъдещо съдействие, което ще окаже на държавата, и ще се насочи към модел на партньорство с по-голяма гъвкавост.

Новият бизнес модел ще включва:

1) По-гъвкав подход при дефиниране на дейностите, свързани с отпускането на заеми и извън кредитирането в рамките на приоритетите на стратегията за партньорство наред с програма за финансовата 2007 г. и за финансовата 2008-09 година, които предстои да бъдат съгласувани с правителството;

2) Отпускане на заем до определен таван на основата на стабилно макроикономическо представяне, както и благоразумно оценяване на риска и предоставяне на инструменти от Международната банка за възстановяване и развитие, включително по-голям избор при инструментите за отпускане на заем;

3) Преминаване към програмни подходи при отпускане на заем, съчетани с постепенно нагаждане на процедурите на Световната банка към системите в държавата, докато се осигури съответствието с предпазливите и надеждни стандарти на Световната банка.

Предложената програма за даване на заем - до 300 млн. д. годишно - ще включва три операции годишно, основани на поредица заеми по политика на развитие (Development Policy Loans - DPLs) и програмни инвестиционни заеми за подкрепа в приоритетни зони.

Стратегията за партньорство включва директна аналитична и консултативна дейност (analytical and advisory activity - AAA) за укрепване на инвестиционния климат, при което да се постигне растеж на частния сектор и заетостта, и втора фаза на преглед на политиката на публичните финанси.

Още повече че Международната финансова корпорация и Агенцията за многостранно гарантиране на инвестициите ще подкрепят България при интеграцията й в ЕС.

Рисковете за макроикономическата стабилност, особено от увеличаващия се дефицит по текущата сметка и промените на лихвените проценти в банките по света, както и на цените на петрола и потоците на преките чуждестранни инвестиции, са намалени от стабилното макроикономическа и фискална политика на правителството и от надзора, който Международният валутен фонд и Пактът за стабилност и растеж на ЕС изпълняват за присъединяването на България.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg