Така Започва Промяната

664
Така Започва Промяната

© Pixabay

Какво ли ще се случи, ако този път масово се обединим около добра кауза? 27 октомври е денят, когато заедно можем да започнем промяната и да спрем да повтаряме „Моят глас няма значение“ и „Изборите няма да променят нищо“.

Фондация Еконт и Институт за развитие на публичната среда (ИРПС) обединяват усилия, знания и ентусиазъм за създаването на инициативата „Промяната Започва с Действие“, насочена към хората с вяратаq че всеки един допринася за едно по-силно гражданско общество.

Кампанията цели да покаже колко много зависи от личното участие на гражданите в местното самоуправление и колко малко е нужно всъщност, за да имаме едно по-добро бъдеще.

В портала „Аз гласувам/Ти избираш“ всеки може да научи, чрез подробна и достъпна информация, какви са функциите и правомощията на кмета, какво зависи от общинските съветници, какви са правата на гражданите по време на избори и как точно влияе нашият глас.

Защо са важни местните избори?

„В демократичните държави ролята на местната власт е от изключително значение. Това е управлението, стоящо най-близо до хората и свързано най-пряко и осезаемо с всекидневния ни живот,“ коментират от Институт за развитие на публичната среда.

„Ние, като граждани, сме „потребители” на услугите на нашата община и затова гражданското участие е важно. Това е нашият механизъм да си осигурим отговорно и прозрачно провеждане на местните политики.“

Хората зад кампанията

Ани Герасимова, мениджър знание, организатор на събития в Еконт и доброволец във Фондация Еконт. Членува в неправителствени организации, участва в доброволчески дейности и подкрепя смислени каузи.

Съмишленик е на Фондация Еконт от края на 2016 г. Това ѝ дава възможност да се запознае с много дейни българи и техните каузи, да работи по интригуващи проекти и да участва в сбъдването на една мечта.

„Срещите с активните хора в обществото са доказателство за мен, че промяната зависи от нас самите. Когато разпознаем своята кауза и вярваме искрено в нея, неизбежно по пътя към преследването ѝ, ние откриваме съмишленици, с които споделяме сходни ценности. Колкото повече такива хора привличаме, толкова по-силни ставаме, защото се превръщаме в общество. Общество с обща визия и споделена отговорност за постигане на мечтата,“ коментира Ани Герасимова.

Ива Лазарова и Диана Ефтимова от Институт за развитие на публичната среда. От години работят за подобряване на изборния процес в страната и налагането на механизми за отчетно и отговорно към гражданите управление.

„Това, което ни мотивира да се присъединим към „Промяната започва с действие“, е възможността да достигнем до широк кръг от хора, които да се ангажират в по-голяма степен със случващото се в държавата и процеса на избор на управляващите (в случая на местно ниво),“ споделя Диана Ефтимова, експерт "Проучвания и анализи".

„Във връзка с изборния процес, екипът ни поддържа портала “Аз Гласувам”, който предоставя лесно разбираема информация за избирателите и техните права. За всеки вид избори, работим и с мрежа от доброволци, включващи се в независимо наблюдение по време на изборния ден (не само в страната, но и в различни държави в чужбина). Това ни предоставя своевременна възможност да сигнализираме за допускани пропуски и нарушения, а на места дори с присъствието си да показваме на избирателите, че могат да гласуват свободно и без натиск,“ коментира Ива Лазарова, изпълнителен директор.

Така започва промяната – с действие, с изразяване на позиция. А какъв по-добър начин за това от упражняването на глас по време на предстоящите местни избори.

Всичко по темата Местни избори 2019

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg