Търговският дефицит на България намалява с близо 30% за година

445
Търговският дефицит на България намалява с близо 30% за година

© Pixabay

Външнотърговското салдо на България към края на месец юли е отрицателно и възлиза на 2.97 милиарда лева. Това показват данните на Националния статистически институт. Дефицитът е с 28% по-нисък от този за същия период на 2018 година. 

За първите седем месеца на годината от България са изнесени стоки на стойност 33.13 млрд. лв., което е с 4.2% повече в сравнение със същия период на предходната година. Вносът нараства с 0.4% на годишна база и достига 36.1 милиарда лева.

Търговия извън ЕС 


За периода януари - юли 2019 г. износът на стоки от България за държавите извън ЕС нараства с 3% в сравнение със същия период на предходната година и е на стойност 10.51 млрд. лева. Основните търговски партньори на страната ни са Турция, Китай, Сърбия, Руската федерация, Съединените американски щати и Република Северна Македония, които формират малко над половината от общия износ за трети страни.

Най-голям ръст в сравнение със същия период на предходната година е отбелязан в секторите „Минерални горива, масла и подобни продукти“ (с 30.4%) и „Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход“ (с 24.0%) 

Вносът на стоки в България от трети страни за първите 7 месеца на годината намалява с 2.6% в сравнение със същия период на 2018 г. и е на стойност 12.27 млрд. лева. Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Руската федерация, Турция, Китай и Сърбия.

При вноса на стоки от трети страни за периода януари - юли 2019 г. най-голямо увеличение на годишна база е отчетено в секторите „Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход“ (27.9%) и „Храни и живи животни“ (24.0%). 

Външнотърговското салдо на България с трети страни към края на юли 2019 г. е отрицателно и е в размер на 1.76 млрд. лева.

Търговия в ЕС

Износът за държавите от ЕС през първите седем месеца на годината възлиза на 22.6 милиарда лева, като бележи ръст от малко над 5% спрямо същия период на миналата година. Вносът пък се увеличава с 1.6 на сто до 23.81 милиарда лева. Така дефицитът на България при търговията в рамките на Общността достига 1.21 млрд. лв.

Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Германия, Италия, Румъния, Гърция и Испания, а най-важните експортни дестинации за българските стоки са Германия, Румъния, Италия, Гърция, Франция и Белгия, които формират над две трети от износа за държавите от ЕС. 

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg