Търсят изпълнител на ОВОС за модернизацията на жп линията Видин – София

740
Търсят изпълнител на ОВОС за модернизацията на жп линията Видин – София

Открита е процедурата за избор на изпълнител за „Изготвяне на оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) за проект „Модернизация на железопътна линия Видин-София", съобщават от Министерство на транспорта. Проектът за модернизация на железопътна линия Видин-София е от най-висок приоритет за развитието на транспортната инфраструктура на България. Той е от голямо значение и за Европейската комисия, която счита, че същата ще се превърне в „гръбнак" на железопътната мрежа в Източна Европа, като свърже пристанищата на Атина, Солун и Констанца с Централна и Западна Европа.

В Оперативна програма „Транспорт" за периода 2007 - 2013 г. за проекта са заделени средства в размер на 320 млн. евро.

Процедурата за възлагане на обществена поръчка (открит конкурс) за предоставяне на услугата беше открита на 12 август 2008 г. със заповед № РД-14-116 на заместник-министъра на транспорта Весела Господинова

Бенефициент на проекта е Национална компания „Железопътна инфраструктура", която, съгласно чл. 9, ал. 3 от Закона за железопътния транспорт (ЗЖТ), е управител на железопътната инфраструктура и ползва обектите на железопътната инфраструктура и земята, върху която те са изградени, съгласно чл. 3, ал. 1 от Закона за железопътния транспорт.

Освен изпълнението на законовите изисквания, оценката на въздействие върху околната среда ще даде на отговорните лица в България и в ЕК достатъчно информация за преценка за приемливостта на проекта за финансиране и изпълнение от екологична гледна точка. Тя също така ще осигури и основата за насочване на последващите дейности, които да гарантират, че проектът се изпълнява при съблюдаване на коригиращите мерки, посочени в Доклад за оценка на въздействието на околната среда (ДОВОС), за да се неутрализира или намали до минимум негативното влияние.

Крайният срок за подаване на офертите е 3 октомври 2008 г., посочват още от министерството.

Снимка: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg