Търсят изпълнител на ОВОС за модернизацията на жп линията Видин – София

760
Търсят изпълнител на ОВОС за модернизацията на жп линията Видин – София

Открита е процедурата за избор на изпълнител за „Изготвяне на оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) за проект „Модернизация на железопътна линия Видин-София", съобщават от Министерство на транспорта. Проектът за модернизация на железопътна линия Видин-София е от най-висок приоритет за развитието на транспортната инфраструктура на България. Той е от голямо значение и за Европейската комисия, която счита, че същата ще се превърне в „гръбнак" на железопътната мрежа в Източна Европа, като свърже пристанищата на Атина, Солун и Констанца с Централна и Западна Европа.

В Оперативна програма „Транспорт" за периода 2007 - 2013 г. за проекта са заделени средства в размер на 320 млн. евро.

Процедурата за възлагане на обществена поръчка (открит конкурс) за предоставяне на услугата беше открита на 12 август 2008 г. със заповед № РД-14-116 на заместник-министъра на транспорта Весела Господинова

Бенефициент на проекта е Национална компания „Железопътна инфраструктура", която, съгласно чл. 9, ал. 3 от Закона за железопътния транспорт (ЗЖТ), е управител на железопътната инфраструктура и ползва обектите на железопътната инфраструктура и земята, върху която те са изградени, съгласно чл. 3, ал. 1 от Закона за железопътния транспорт.

Освен изпълнението на законовите изисквания, оценката на въздействие върху околната среда ще даде на отговорните лица в България и в ЕК достатъчно информация за преценка за приемливостта на проекта за финансиране и изпълнение от екологична гледна точка. Тя също така ще осигури и основата за насочване на последващите дейности, които да гарантират, че проектът се изпълнява при съблюдаване на коригиращите мерки, посочени в Доклад за оценка на въздействието на околната среда (ДОВОС), за да се неутрализира или намали до минимум негативното влияние.

Крайният срок за подаване на офертите е 3 октомври 2008 г., посочват още от министерството.

Снимка: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...