Течове и дупки по границата ни спират за Шенген?

699
Течове и дупки по границата ни спират за Шенген?

Границата ни с Турция е обект на критиките в европейски доклади за присъединяването ни към Шенген. Имало неизолирани кабели, течове от покривите и дупки по оградите на граничните пунктове.

Работната група към Европейският съвет, която оценява готовността на България и Румъния за Шенген, днес ще обсъжда в Брюксел резултатите от последните проверки в двете страни.

Инфраструктурата по границата ни с Турция и на ГКПП "Капитан Андреево" е обект на най-много забележки. Освен кабелите, течовете и дупките, други проблеми са липсата на техника за установяване на трафик на хора в каросерии на камиони чрез измерване на съдържанието на въглероден двуокис и несъответствие на шенгенските гранични печати със задължителния стандарт.

Дипломати съобщиха, че България търпи критики и заради недостатъчна квалификация на гранични служители и намален кадрови потенциал по границите, както и за слабости в планирането на патрулите и управлението на миграционния натиск. Затова докладът за контрола на сухопътните ни граници не съдържа заключението, че сме готови да прилагаме Шенгенското законодателство в тази област, без което процеса по присъединяването ни не може да се придвижи напред. Вместо него е записано, че България трябва да положи още усилия, за да изпълни всички изисквания.

Документът е работен и подлежи на промени.

Това важи и за другите два доклада, които ще бъдат обсъждани днес - за контрола на въздушните граници в Румъния и за Шенгенската информациона система у нас, където заключенията са положителни. Заседанието на експертите от работната група протича при закрити врата и не се предвижда след него да бъде дадена официална информация. Неофициалната гласи, че докладите вероятно ще бъдат обсъждани и на следващи заседания и че преди да попаднат в дневния ред на Съвета на министрите у нас ще има още една проверка.

Освен това преобладава нагласата политическото решение за влизане на България и Румъния в Шенген да бъде оставено за есента. Български представители съобщиха, че част от констатациите за страната ни ще бъдат оспорени, както и че по повечето установени проблеми вече се работи и слабостите ще бъдат отстранени до март.

Източник: БНР

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg