Трайков: Стоя зад всичко казано за шефа на НЕК

1170
Трайков: Стоя зад всичко казано за шефа на НЕК

Министър Трайчо Трайков се извини пред депутатите, че не е успял да дойде в Народното събрание в сряда. „В кратките минути след заседанието на Министерски съвет и полета за Русия не успях да дойда в Народното събрание", каза Трайков от парламентарната трибуна.

Министърът дойде в парламента, за да бъде изслушан в Пленарна зала по въпроса с АЕЦ "Белене" и сключеното споразумение между НЕК и "Атомстройекспорт".

По въпроса за меморандума - нямам самочувствието на жертва, не поставям себе си над проблемите, каза Трайков. Смятам, че съм човек, който се опитва да установи до каква степен са защитени националните интереси. Стоя зад всички свои думи и действия по отношение на подписаното споразумение от изпълнителния директор на НЕК.

Трайков заяви, че на Първанов е било забранено да подписва съответния документ за споразумение. Във вторник се е оказало, че документът е подписан в нарушение на неговата заповед:

„В края на деня в миналия петък имахме съгласувани и взаимноприемлив и от българската и от руската страна текст на споразумение 12, в което имаше тримесечно удължаване на досегашните документи, но нямаше ангажименти за парафиране и подписване на окончателен и фиксиран договор в някакви срокове.

Оставаше да се изчисти единствено искането ни в тримесечния срок да не се започне производството на оборудване за втори корпус с оглед на дискусиите за подмяна на турбината, предвидена в проекта с по-високо ефективна такава.

В понеделник г-н Първанов дойде на заседание в кабинета ми да докладва за работата през уикенда със съвсем друг текст, който на практика беше първоначалната руска версия, макар и с едно важно изключение, което беше отпаднало по настояване на вицепремиера Дянков - за ангажимент за подписване на договора до 30 юни, а беше оставено само за парафиране до 1 юни.

На това заседание в кабинета ми в понеделник пред целия екип на г-н Красимир Първанов бе изрично забранено да подписва този вариант на споразумението.

Във вторник се оказа, че документът е подписан в нарушение на моята заповед, на решение на Съвета на директорите на НЕК и на мненията, изразени в писмен вид по електронна поща от всички членове на Съвета на директорите на БЕХ". .

Случаят е изключително неприятен, още съм оптимист, че може да защитаваме своите интереси, каза Трайков. Той се надява в диалог с вицепремиера Симеон Дянков и премиера Борисов, случаят да се изясни.

Пред депутатите Трайков представи и разговорите си с руската страна в рамките на смесената българо-руска междуправителствена комисия, която заседава в сряда и четвъртък в Москва.

Засегнати са били теми в областта на инфраструктурата, енергетиката, транспорта, туризма.

Използвани са материали на агенция Фокус и БТА

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg