Тренчев: Олигарси превземат България

890
Тренчев: Олигарси превземат България

Задава се сериозна опасност резултатите от изборите за 41-НС да минат под пълен контрол на олигархични групировки и така волята на суверена да бъде заменена от волята на олигарха. Това каза президентът на КТ „Подкрепа" Константин Тренчев, цитирайки специално обръщение на Изпълнителния съвет.

В него се казва, че предизборната кампания придобива нечувани по размери уродливи форми на борба за гласовете на българските избиратели, чрез контролиран вот. Според синдиката не е случаен факта, че Европа отново ни изпраща рекорден брой от 52 наблюдатели, което не е ставало дори и в най-тежките години на прехода.

От КТ „Подкрепа" предупреждават политиците, че по този начин връщат страната в годините на тоталитарния режим и настояват да се даде възможност на българските граждани свободно да направят своя избор за национален парламент.


38 млн. души в света ще загубят работните си места до края на 2009 г., цитираха данни на Международната организация на труда, българските синдикалисти. Този факт е станал известен с проведената наскоро 98 сесия на международната организация в Женева, посветена на кризата, на която не е участвал нито един делегат от страна на българското правителство и от страна на българските работодатели. "Това е безпрецедентно и срамно", заяви Константин Тренчев и допълни, че там е приет глобален пакт за заетостта.

Форумът е бил уважен от държавни глави и правителствени ръководители от цял свят. Повод за брифингът днес бе, възмущението на синдиката от бягството на управляващи и работодатели в България от международно поети ангажименти към проблемите на заетостта в условията на глобалната криза.

"Не може да караме на автопилот, задават се фалити и безработица", подчерта Тренчев. Според него е нереалистичен процентът на безработица, който се съобщава от българските управляващи, защото е формиран на основата само на регистрираните хора, останали без работа. Като пример за месец април официалните данни за новорегистрираните безработни е 50 000 души, но от коефициента на заетост се вижда, че работниците са намалели със 120 хиляди, информира икономическия експерт на КТ „Подкрепа" Мика Зайкова.

Къде се губи разликата от 70 000 души, питат от синдиката и предполагат, че подобна манипулация с цифрите може да има и за равнището на безработицата за 2009 г. От конфедерацията предоставиха на медиите текста от речта на президента на Франция Никола Саркози, произнесена на 98-та сесия на Международната конференция по труда на 15 юни 2009 г. в Женева "Нямаме повече време за губене, стигнахме до катастрофално положение", каза той.

Според Саркози трябва да се създадат правила за регламентиране на глобализацията, защото светът не може повече да бъде управляван по законите на търсенето и предлагането и по правилата на джунглата. Пътят, казва френският президент е, в увеличаването на производителността на труда, в повишаване на жизнения стандарт и на подобряването на условията на живот и труд.

По повод ситуацията след изборите Тренчев предполага, че бавенето за съставяне на правителство, може да продължи и до Коледа. "До тогава ще сме на автопилот и без гориво в самолета, а и през това ограбването на българският народ ще продължава", каза още той. Визирайки предизборните лозунги генералният секретар на КТ "Подкрепа" Владимир Бояджиев отсече: Аз не знам дали са на моя страна(политиците), но виждам, че са на моята софра и ми ядат хляба.

Източник: БГНЕС

Българският бизнес

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg