Цв. Симеонов: България не е изчерпала потенциала си за растеж

1271
Цв. Симеонов: България не е изчерпала потенциала си за растеж

България не е изчерпала потенциала си за растеж. Страната ни има най-енергоемкото и най-суровинноемкото производство в ЕС и е сред страните с най-ниска производителност на труда. Това е резерв, който все още не е изчерпан. Другият резерв е износът.

Това каза Цветан Симеонов, председател на УС на Българската търговско-промишлена палата (БТПП), по време на панел „Икономиката на България“, с който се закрива икономическият форум Шумът на парите, организиран от Profit.bg.

В същото време, проучвания на БТПП в последните години показват, че интересът на компаниите към иновациите и намеренията им да ги използват, за да подобрят позициите си на пазара, започват да спадат. Според Симеонов това е необяснимо, защото иновациите могат да помогнат за преодоляването и на трите слабости на българската икономика.

По думите му интересът към инвестиране в България не намалява, а расте. Той обаче смята, че след промените управляващите имат хронична неспособност да привличат инвеститори и да създават проекти, които да поставят на масата.


Говорейки за търговското споразумение между ЕС и Канада - СЕТА, Симеонов каза, че фирмите нямат притеснения от разширяване на възможностите. „Трябва да търсим нови пазари, имаме още неизползвани възможности. Никой от управляващите не си мръдна пръста да види какво се случва в Африка. Много хора, които са завършили в България, сега са на власт там“, каза Симеонов.

Според него, ако балканският регион се яви под един бранд, ще стане петата сила в света - след Италия, Франция, Швейцария и Испания, и това също е резерв, който трябва да се използва.

Спонсори на проявата през 2017 г. са Уникредит Булбанк, Алкомет, Адмирал Маркетс, Сирма Груп Холдинг, Amundi Asset Management, iuvo, Интернационал Хотел Казино & Тауър Суитс, Регус България, LG, Mastercard, Garitage Park и Американският университет в България.

Медийни партньори на Шумът на парите' 2017 са Novini.bg, Economic.bg, Broker.bg, списание Икономика, Kaldata.com, Offnews, SmartMoney.bg и Enterprise Europe Network.

Повече информация за лекторите и програмата на събитието може да намерите на https://profit.bg/forum/ или във Facebook.

Българският бизнес

Всичко по темата Шумът на парите 2017

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg