Урбанизират още една трета от община Варна

375
Урбанизират още една трета от община Варна

Още една трета от територията на общината ще стане градска зона за сметка на земеделските земи и горския фонд. Това предвижда предварителния проект за общ устройствен план на града, който бе представен на сесия днес.

Територията на общината се състои от 24 000 хектара. Една трета от тях вече са урбанизирани, предстои това да стане с още една трета, съобщи ръководителят на екипа изготвил проекта проф. Иван Никифоров.

По негови данни в ОУП е предвидено с най-голям процент да нараснат спортните и атракционни зони. На второ място парковете, които всъщност ще се увеличат благодарение на съществуващите гори.

 Ще нараснат чувствително и териториите, предназначени за обществено обслужване, посочи проф. Никифоров. Екипът изготвил общия устройствен план на града работи върху няколко варианта за нарастване на града и населението.

Прогнозите са, че през 2030 година Варна вероятно ще бъде около 530 000 души, като с населените места ще достигне около 700 000 души.

 Работи се и при варианти, при които населението ще бъде доста по-голямо. Общият устройствен план на Варна не беше променян от края на 80-те години.

Източник:БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg