В САЩ подкрепиха финансовите мерки на Дянков

1155
В САЩ подкрепиха финансовите мерки на Дянков

Министър Симеон Дянков изнесе лекция в САЩ относно финансовата политика на правителството на България.

Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков бе в американската столица Вашингтон за лекция в експертната фондация "Херитидж", и за участие в приема на посолството на България по случай националния празник на страната.

Министър Дянков представи някои от въведените от правителството финансово-икономически мерки, които са спомогнали за по-доброто класиране на България в ежегодно издавания от "Херитидж" и "Уолстрийт джърнъл" Индекс на икономическата свобода.


В най-новото издание на Индекс от януари тази година България се е "покатерила" с 15 места нагоре в сравнение с миналата година. Сега тя заема 60-то място в света, оставяйки зад себе си ред западноевропейски държави.

Симеон Дянков посвети голяма част от лекцията си на фискалната политика на правителството и на строгите бюджетни ограничения и намаляването на публичните разходи с 15 процента. Той подчерта, че сегашното правителство е наследило бюджетните преразходи на предишното социалистическо правителство, но е успяло да ревизира бюджета така, че България да не изпадне в ситуацията на съседките си - Румъния, Гърция.

В този контекст Симеон Дянков представи проекта си за Пакт за финансова стабилност в България. Той изброи целите на Пакта и посочи, че такава мярка би позволила да се ограничат публичните разходи, да се контролират потенциални дефицити и така да се запазят ниските данъци.

Въпреки успешните реформи, в България остават много проблеми за решаване, каза министърът пред аудиторията в "Херитидж". "Правителството се сблъсква с много затруднения за провеждането на пенсионната реформа и на реформата на здравеопазването. Голямата реформа тепърва предстои", каза той. Правителството се среща с голяма съпротива и при провеждането на реформи на висшето образование и науката, каза министър Дянков.

На въпрос от публиката за кандидатстването на България за присъединяване към еврозоната Симеон Дянков отговори, че ако бъде приет, Пактът за финансова стабилност може да направи кандидатурата на страната по-успешна.

Той изтъкна, че Пактът би осигурил спазването на същите фискални правила и от следващите правителства. Лекцията на българския финансов министър беше приета с ентусиазъм и той получи ред комплименти за дейността и идеите си от своите американски колеги-икономисти.

Симеон Дянков и придружаващите го лица участваха в прием по случай 3 март, където министърът се срещна и разговаря с представители на българската общност във Вашингтон. Днес и утре Дянков, който отскоро отговаря и за българите в чужбина, ще проведе срещи с настоятелствата на двете български училища в Ню Йорк и с българи от общността, които работят в областите на културата, образованието и изкуствата.

Източник: БТА

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

NICK
# 0
09:03 | 6 March 2011
ВЕЧЕ СЪДЯ ЧЕ НЕЩАТА СТАВАТ ВСЕ ПО-ЗЛЕ С ПОДКРЕПАТА НА ЕС И САЩ .ЗАТВОРИХМЕ АЕЦ, ЛИКВИДИРАХМЕ АРМИЯТА ,ДАДОХА НИ КВОТИ ЗА ЗЕМЕДЕЛИЕТО АКО ПРИМЕРИТЕ НЕ СТИГАТ МОГА ДА ДАМ И ОЩЕ ....
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg