Въвеждат браншови квоти за достъп на трети държави до българския пазар на труда

386
Въвеждат браншови квоти за достъп на трети държави до българския пазар на труда

Идеен проект на механизъм за определяне на годишни браншови квоти за достъп на граждани на трети държави до българския пазар на труда обсъди днес Националният съвет по трудова миграция, съобщиха от Министерството на труда и социалната политика. Първото заседание на съвета е открито от министъра на труда и социалната политика Емилия Масларова.

Националният съвет по трудова миграция ще наблюдава наличието на работна сила по отрасли и ще определя годишни браншови квоти за прием на работници от трети страни в
зависимост от потребността от кадри с необходимата квалификация.Този съвет ще работи с активното участие на социалните партньори на национално и браншово ниво, се посочва в съобщението.

Министър Масларова е информирала за предприетите действия за сключване на спогодби с трети държави за прием на чужденци на пазара на труда в България. Проект на спогодба е изпратен на съответните институции в Украйна, Молдова, Македония и Армения.

Имаме заявена готовност от страна на Украйна да започнем консултации, казала министър Масларова. Тя обяснила, че от Молдова иска да подготви свой проект на спогодба и да го представи, Македония е заявила политическо съгласие за започването на процеса, а от арменска страна няма становище.

Емилия Масларова представила резултатите от попълнените анкети от българи, работещи в Испания, и от български работодатели във връзка с предстоящата през ноември трудова борса в Испания. Тя изразила надежда, че до края на годината или в началото на 2009 г. ще се осъществи такава борса в Атина.

Предвижда се борсата в Мадрид да е в неработен ден, тъй като в испанската столица има около 30 000 българи. Повече от половин милион българи работят в ЕС, казала министър Масларова.

Анализът на допитването сочи, че 60.15 на сто от анкетираните българи в Испания, не работят по специалността си, а 31.95 на сто от тях са заминали със своите семейства. Около четири на сто от всички анкетирани са отбелязали, че биха се върнали да работят в България за 800 лева, най-голям процент - 22.56 сто, са посочили заплата 1500 лева.

Източник:БТА

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg