Виждат ли българите края на кризата?

851
Виждат ли българите края на кризата?

След като през март е отбелязано чувствително повишаване на негативните оценки на хората по отношение на материалното им положение, както и на тревожните очаквания по отношение на икономическото положение на страната, месец април носи известно успокоение.

Това сочи традиционният ежемесечен политически и икономически индекс на социологическа агенция „Галъп Интернешънъл".

„За сега изглежда, че пикът на икономическата тревога е преминат, но негативните оценки и песимизмът остават на високи нива", отчитат от Галъп.

Относно очакванията на хората за материалното има положение през следващите 12 месеца негативната оценка на хората е намаляла от 41% на 34% и се изравнява с дела на хората, които смятат, че материалното им положение ще остане същото.

Относно цените на основните стоки в близките 2-3 месеца стойностите се връщат на нива от месец февруари. 81% от хората смятат, че цените на стоките ще растат, в сравнение с 86% за март.

Относно очакванията за безработицата, са налични наченки за съзнание за излизане от кризата. Началото на тази година обаче е заменило тези наченки с трайна нова тревога.

През април очакванията за безработица са такива, каквито са били през февруари - пиковата стойност за март е отмината. Според 45% от хората безработицата ще нарасне, в сравнение с 52% за март.

Относно това как хората оценяват материалното си положение днес в сравнение с преди една година - стойностите на хората, които го оценяват като по-лошо, продължават да бъдат безпрецедентно високи.

Върховите стойности са отчетени през март, но и през април макар и с известно подобрение негативните оценки остават на високи нива.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg