Виждат ли българите края на кризата?

884
Виждат ли българите края на кризата?

След като през март е отбелязано чувствително повишаване на негативните оценки на хората по отношение на материалното им положение, както и на тревожните очаквания по отношение на икономическото положение на страната, месец април носи известно успокоение.

Това сочи традиционният ежемесечен политически и икономически индекс на социологическа агенция „Галъп Интернешънъл".

„За сега изглежда, че пикът на икономическата тревога е преминат, но негативните оценки и песимизмът остават на високи нива", отчитат от Галъп.

Относно очакванията на хората за материалното има положение през следващите 12 месеца негативната оценка на хората е намаляла от 41% на 34% и се изравнява с дела на хората, които смятат, че материалното им положение ще остане същото.

Относно цените на основните стоки в близките 2-3 месеца стойностите се връщат на нива от месец февруари. 81% от хората смятат, че цените на стоките ще растат, в сравнение с 86% за март.

Относно очакванията за безработицата, са налични наченки за съзнание за излизане от кризата. Началото на тази година обаче е заменило тези наченки с трайна нова тревога.

През април очакванията за безработица са такива, каквито са били през февруари - пиковата стойност за март е отмината. Според 45% от хората безработицата ще нарасне, в сравнение с 52% за март.

Относно това как хората оценяват материалното си положение днес в сравнение с преди една година - стойностите на хората, които го оценяват като по-лошо, продължават да бъдат безпрецедентно високи.

Върховите стойности са отчетени през март, но и през април макар и с известно подобрение негативните оценки остават на високи нива.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Ba Na Hills - слънчевата земя на чудесата

Кацнал на висок хълм, който гарантира прекрасен природен пейзаж,...