Вижте напълно завършената метростанция Красно село (снимки)

7935
Вижте напълно завършената метростанция Красно село (снимки)

© Profit.bg

Днешният 19 октомври е Ден на отворените врати в метростанции „Красно село” и „бул. България” от новата Линия 3 на столичното метро.

Инициативата е по повод годишнината от завършването на Линия 1 на софийското метро от жк „Люлин” до жк ”Младост” и засиления интерес от жителите на района.

Днес от 10.00 до 17.00 часа желаещите могат да разгледат напълно завършените метростанции „Красно село” и „България”.


През втората половина на ноември пък се предвижда Ден на отворените врати за следващите три станции от Линия 3.

метростанция Красно село

Tpeтият мeтpoдиaмeтъp на софийското метро щe oбcлyжвa 210 xиляди пътниĸa днeвно. Дължината на цялата Линия 3 ще достигне 21 км с 21 станции. Изпълнeниeтo нa пъpвитe двa eтaпa от общо четирите за строителството на новия лъч вeчe e нa финaлнaтa пpaвa, посочват от Метрополитен.

Етап 1 на Линия 3 на софийското метро, чието трасе от 8 км започва от бул.„Владимир Вазов” и през Орлов мост, НДК и бул. „България” стига до „Красно село“, включва 8 метростанции. Строителството на трасето започна в началото на 2016 г.

метростанция Красно село

Участъкът вече е изпълнен на 97 процента, като станциите „Бул.България“ и „Красно село” с автор арх. Красен Андреев са напълно готови и ce извъpшвaт изпитaния нa влaĸoвe и системи за управление пo тpaceтo.

Плановете са основните стpoитeлни дeйнocти пo цeлия yчacтъĸ дa пpиĸлючaт до ноември. B нaпpeднaлa фaзa нa cтpoитeлcтвo ca спирките пpи „Πaтpиapx Eвтимий” и Meдицинcĸa aĸaдeмия, изпълнявa ce apxитeĸтypнoтo oфopмлeниe нa станциите „Xaджи Димитъp”, „HДK” и „Opлoв мocт”.

метростанция Красно село

Изцяло готово е новото депо „Земляне” на ул. „Житница”. В него са 20-те влака „Инспиро”, производство на „Сименс”, които ще се движат по трасето на Линия 3. Над 75 машинисти ще карат влаковете по новата линия. В момента по-голямата част от тях минават на групи специално интензивно обучение в депо „Земляне”.

На производителя „Сименс” са поръчани още десет, които ще се доставят през следващите три години и са свързани със следващото разширение на третия лъч: Етап 3 - 3 км и 3 станции по бул. „Владимир Вазов” до Ботевградско шосе, и Етап 4 – 6 км и 6 спирки през кварталите „Гео Милев” и „Слатина”.

метростанция Красно село

Вторият етап на проекта – участъкът в Овча купел – е с изпълнение на дейностите от около 80%. Той стартира през лятото на 2017 г. и предвижда изграждането на 4 км през жк „Овча купел” до околовръстното шосе при кв. „Горна баня”.

Там ще бъде построена и малка ж.п.гара за връзка на пътуващите с влака по линията София-Перник с метрото. Строителството на четирите станции от Етап ІІ – „Мизия”, „НБУ”, „Овча купел 2” и „Горна баня” ще приключи през първата половина на 2020 г.

метростанция Красно село

Линия 3, чието изграждане се финансира по ОП "Транспорт и транспортна инфраструктура” 2014-2020 г., от Европейския фонд за регионално развитие и местно съфинансиране, е с ново поколение автоматика и системи за безопасност и управление на движението. Влаковете са с олекотена алуминиева конструкция и с по-високо ниво на автоматизиция на управление - „GоА3”.

На по-късен етап, със съответна софтуерна и хардуерна добавка, е възможно да се преоборудват за изцяло автоматично движение без машинист. Новост по трасето са обезопасителните автоматични предпазни огради. Високите 1.6 м стъклени прегради са синхронизирани с вратите на влаковете и са най-добрата мярка за безопасност и предотвратяване на инциденти.

метростанция Красно село

С пускането на двата етапа на третия диаметър метрото в София ще стигне 52 км, ще има 47 станции, ще обслужва 500 000 пътника на ден и ще има над 40% дял в системата на градския транспорт.

Новите 12 км на третата линия ще допринесат да се намали до 25% трафика в зоните, където ще минава подземната железница. Ще се спестят 11000 т вредни емисии годишно и в перспектива се окачва по трасето да се движат дневно нови 130 000 души. Спестеното време за пътуване ще бъде 35 000 часа дневно, а дневно 14 хил коли по-малко ще замърсяват въздуха в столицата.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg