Вносът нарасна с 28% за периода януари-юни

366
Вносът нарасна с 28% за периода януари-юни

България е внесла стоки на обща стойност 24.7 млрд. лв. за първите шест месеца на 2008 г., сочат данни на НСИ. Ръстът спрямо сравнимия период на година по-рано е 27.9% (19.35 млрд. лв.).

От своя страна износът нарасна с 23.9%, до 15.13 млрд. лв., а външнотърговското салдо остава отрицателно и възлиза на 9.62 млрд. лв.

Осем страни са внесли стоки за над 1 млрд. лв. за периода. Начело с 3.4 млрд. лв. е Русия, изпреварила Германия (2.88 млрд. лв.) и Украйна (2.2 млрд. лв.). Останалите основни вносители в страната ни са Италия (1.9 млрд. лв.), Румъния (1.4 млрд. лв.), Турция и Гърция с по 1.3 млрд. лв. и Австрия с 1 млрд. лв.

Български стоки се изнасят най-много за Турция и Гърция (1.6 и 1.5 млрд. лв.), както и за Германия и Италия (над 1.3 млрд. лв.). Повече от 1 млрд. е износът и за Белгия.

Най-голям ръст за периода във вноса се наблюдава при търговията ни с Грузия, Саудитска Арабия, Сирия, Япония, Египет, Албания и Румъния, докато в най-голяма степен се повишава износа към Саудитска Арабия, ОАЕ, Индия, Република Корея, Виетнам, Сирия и Грузия.

Страната ни внася най-много машини, горива и масла, а изнася машини, готови продукти и масла.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg