Всеки пети българин има достъп до глобалната мрежа

407
Всеки пети българин има достъп до глобалната мрежа

През последните години се наблюдава тенденция на все по-голямо навлизане на информационните и комуникационните технологии в българското общество. В сравнение с 2006 г броят на домакинствата, които разполагат с персонален компютър (вкл. преносим или джобен), се е увеличил с 2.0%, сочат данни от НСИ.

Съгласно получените данни, за 2007 г. се очертава нарастване на разпространението на интернет услугите в България: към 31 март 2007 г. 19.0% от домакинствата са посочили, че имат достъп до глобалната мрежа.

От домакинствата, които имат достъп до глобалната мрежа, повече от 80.0% разчитат на широколентовата връзка с интернет, което е с 20.0% повече в сравнение с 2006 г. Най-разпространеното средство за достъп на домакинствата до мрежата и през тази година е персоналният настолен компютър, ползват го 94.0%. Все още е малък броят на домакинствата, които използват преносим компютър за тази цел - 9.0%.

Данните от изследването сочат, че броят на лицата на възраст между 16 и 74 години, които са използвали компютър през първото тримесечие на 2007 година, се е увеличил с 4.4% в сравнение с миналата година и делът им достига до 34.5%. Въпреки бързото развитие на българското информационно общество голяма част от населението (60.0%) не е имало възможност или желание да работи с компютър.

74.5% от лицата посочват, че са използвали компютър през последните три месеца в собствения си дом, а 42.0% - на работното място. Най-бързо растящият показател за измерване на развитието на ИКТ у нас е използването на мобилен телефон, с какъвто разполагат 70.3% от лицата между 16 и 74 години.

Наблюдението показва, че броят на лицата, които използват активно интернет, се е увеличил два пъти през последните 3 години. През първото тримесечие на 2007 г. почти всеки трети се е възползвал от неограничените възможности, които предлага глобалната мрежа.

Интернет се използва основно от младите хора в България: 32.0% от лицата, които влизат в мрежата почти всеки ден, са между 16 и 24 години; следвани от лицата на възраст 25 - 34 години (27.0%). С увеличаването на възрастта постепенно намалява и интересът към новите технологии и едва 0.6% от лицата между 65 и 74 години са използвали интернет през последните 3 месеца.

Връзката до Интернет се осъществява предимно вкъщи и на работното място. Основната дейност, за която българските потребители използват интернет, е комуникацията. Електронната поща е най-обичайното приложение за осъществяване на контакт, но все по-популярни стават и системите за предаване на съобщения в реално време (месинджъри) и телефонирането чрез интернет. Изтеглянето на игри, филми и музика заемат следващите места в списъка с най-популярните дейности.

Близо половината от лицата, които са използвали интернет през последните 3 месеца, посочват, че биха искали да правят това по-интензивно. Като основна пречка за по-голямото използване на възможностите на информационното общество се посочва липсата на време. Въпреки бързото развитие на българското интернет пространство, езикът също е бариера при използването на информационните и комуникационните технологии: както при обучението за ползването им, така и търсене на информация.

Въпреки динамичното развитие на интернет технологиите в България, нашата страна се нарежда на едно от последните места по използване на мрежата за електронна търговия в Европа. Данните от наблюдението показват, че всеки втори, който е използвал интернет през последните 3 месеца, е търсил информация за стоки и услуги, но през 2007 година едва 7.6% от тях са извършили покупка онлайн. Онлайн се купуват предимно книги, списания и вестници и в по-малка степен филми, музика, дрехи, пътувания и хотелски резервации.

Данните от изследването показват, че 70.0% от лицата, използващи компютър, не са преминали курс за обучение по компютърна грамотност или са завършили такъв курс преди повече от 3 години. Въпреки това 37.7% от тях смятат, че компютърните им умения са задоволителни. Тези резултати се потвърждават и от факта, че по-голямата част от лицата с компютърни и интернет умения посочват, че са придобили знанията си самообучавайки се чрез практика и помощ от колеги, роднини и приятели. Все още не са малко и лицата, които нямат време да се обучават или рядко използват компютри.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg