Всички баби - детегледачки

958
Всички баби - детегледачки

Вече и бабите и дядовците, а не както досега само безработни, ще могат да гледат внучетата си, ако майките им се върнат по-рано на работа. Тази промяна в закона за насърчаване на заетостта обсъдиха на първо четене депутатите.

До края на месеца те ще разгледат и промени в Кодекса на труда, които предвиждат десетократно увеличение на глобите за работодатели, които не подписват трудов договор с работниците си или ги осигуряват на по-ниска от получаваната заплата.

3 000 баби и дядовци догодина ще получават всеки месец по 240 лева, за да гледат собственото си внуче. Условието е да са пенсионери и да се регистрират в бюрото по труда.

Скоро депутатите ще приемат и тежки глоби за шефовете-нарушители. Ако работите без договор или ви осигуряват на минималната заплата, а получавате повече и ако работодателят ви бъде хванат, вече ще трябва да плаща 10 пъти по-солена глоба – по 15 хиляди лева за всеки служител като вас.

Такава ще е санкцията и ако ви принуждава да се трудите извънредно, а не ви плащат. При системни нарушения на трудовото законодателство, трудовите инспектори ще могат и да затварят обекти. Те вече ще могат и да документират нарушенията и да използват този материал за доказателство в съда.

Година след завръщането им от Либия, депутатите започнаха да уреждат социалните права и на медиците ни. Времето, прекарано в либийските затвори, ще им бъде признато за осигурителен стаж, а държавата ще плати здравните и социалните им осигуровки за този период. След пенсионирането си те ще получават допълнителна пенсия.

Източник: БНТ


Българският бизнес

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg