Всички ГКПП по външните ни граници ще работят по системата "единен фиш"

760
Всички ГКПП по външните ни граници ще работят по системата

Съществен елемент от политиката на МДААР е подобряване на инфраструктурата, архитектурата на сградния фонд и увеличаване пропускателните възможности на граничните пунктове. За настоящата година министерството е заложило бюджет от 4 милиона лева, с които да реализира политиката по подобряване на общото състояние на граничните пунктове.

Една от основните цели е модернизирането на дейностите по осъществяване на граничния контрол. В тази връзка бе обявена специалната обществена поръчка с предмет – изработване на софтуер за локална система за обработка чрез “единен фиш” и интегрирането й с ведомствените системи на Главна дирекция “Гранична полиция”, Агенция “Митници” и Фонд “Републиканска пътна инфраструктура”.

Заданието на поръчката включва доставка на специални технически средства за интегрирането на автоматичната информационна система за граничен контрол и инсталирането им заедно с необходимия софтуер на 11 сухопътни ГКПП на външните за ЕС български граници (Лесово, Капитан Андреево, Малко Търново, Калотина, Връшка Чука, Брегово, Стрезимировци, Олтоманци, Гюешево, Станке Лисичково и Златарево).

Системата ще включва електронна обработка на входящия и изходящия трафик от превозни средства, преминаващи през шосейните ГКПП, за да се заплащат всички дължими такси и глоби на едно място. Системата ще работи с база данни тип ”Информикс”, каквито са и базата данни в системите на граничната полиция и митниците.

Чрез единния електронен фиш ще се осигури свързаност със съществуващите централизирани ведомствени информационни системи. Въвежданите данни от единния електронен фиш към автоматизираните работни места ще се използват от всички служби от задължителния граничен контрол в рамките на тяхната компетентност, като всяко работно място използва вече въведените данни от предходните.

Целите на проекта са да се повиши пропускателната способност на ГКПП, да се подобри качеството на обслужване, да се гарантират държавните вземания и да се опрости и унифицира процедурата по заплащането им. Проектът също така и ще намали възможността за корупционен натиск върху служителите от граничната администрация.

Комисията, съставена от експерти на МДААР, Гранична полиция и Агенция „Митници”, допусна до фазата на преговори 3 от общо 8 поканени фирми. В двата кръга на преговорите беше постигнато значително намаляване на ценовите предложения и уеднаквяване на формата им, което позволи на комисията да направи обективна оценка.

Комисията класира на първо място “Безконтактни мултиплексорни вериги” ЕООД, на второ – “Сиенсис” АД, и на трето място – “Ай би ес – България”.

Срокът за изпълнение на поръчката е 140 дни от подписване на договора. Цената е класифицирана информация, но е под определения за целта бюджет.

Във връзка с провежданата политика за подобряване на състоянието на граничните контролно-пропускателни пунктове МДААР проведе и две централизирани процедури по Наредбата за малките обществени поръчки за изработване и предоставяне на гербове на Република България и знамена на Република България и на Европейския съюз за нуждите на граничните пунктове.

Министерството осигури 70 герба – малък и голям герб за всяко ГКПП (сухопътни, пристанища и аерогари), които ще бъдат предадени на областните управители. Стойността на гербовете е 16n 800 лв. с ДДС.

В петък (13 юли 2007 г.) ще бъдат отворени офертите за доставка на 500 знамена на Република България и 500 знамена на Европейския съюз.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg