Второ заседание на комитета за наблюдение на "Развитие на човешките ресурси"

341
Второ заседание на комитета за наблюдение на

Комитетът за наблюдение на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” проведе второто си официално заседание под председателството на заместник-министъра на труда и социалната политика Димитър Димитров във Велинград.

Българската стопанска камара беше представена от Галя Божанова – директор на Център за професионално обучение при БСК.

В заседанието участваха още началникът на отдел А2 „България, Хърватия, Унгария и Холандия” в Генерална дирекция „Заетост, социални въпроси и равни възможности” на Европейската комисия Филип Буш и неговият екип, представители на държавните институции, местната власт, синдикатите и работодателските организации, неправителствения сектор.

Комитетът одобри изпълнението на две нови операции - „Заетост чрез развитие на предприемачеството” и „Социално предприемачество – популяризиране и подкрепа на социални предприятия”, информират от БСК.

„Заетост чрез развитие на предприемачеството” е с бюджет от 70 000 000 лева и ще бъде изпълнявана от Агенция по заетостта като Междинно звено по Оперативната програма. Схемата има за цел безработни лица с ясна идея за започване на стопанска дейност да бъдат подпомогнати в развитието и чрез специализирани обучения услуги и осигуряване на средства за стартов капитал. Очакваните резултати са да бъдат създадени 10 000 нови предприятия, в които една година след приключване на финансирането да бъдат заети 30 000 души.

„Социално предприемачество – популяризиране и подкрепа на социални предприятия (Пилотна фаза)” е с бюджет от 15 680 000 лева и ще бъде изпълнявана от Агенция за социално подпомагане. Целта на схемата е да подкрепи развитието на социалното предприемачество като възможност за подобряване качеството на живот на лица от рискови групи и преодоляване на социалната им изолация. Схемата ще се реализира чрез процедура за конкурентен подбор на проекти, като допустими бенефициенти са доставчиците на социални услуги, съгласно Закона за социално подпомагане и Правилника за неговото прилагане.

Очаква се да бъдат създадени или доразвити минимум 40 модела на социални предприятия, като в тях бъдат осигурени защитени работни места за средно 5 лица от уязвимите групи, които не са в състояние да участват в реална трудова дейност. Да бъдат обучени минимум 40 доставчици на социални услуги и да бъдат проведени минимум 40 информационни кампании за привличане на гражданското общество и повишаване на обществената информираност за възможностите на социалното предприемачество.

В рамките на своето второ заседние Комитетът за наблюдение одобри Годишния доклад за напредъка по изълнението и Комуникационния план на Оперативната програма. Бяха одобрени и процедурни правила за участие на представители на неправителствения сектор като наблюдатели. Целта на правилата е да гарантират открит и прозрачен механизъм за участие на гражданското общество в процеса на управление и наблюдение на средствата от Европейския социален фонд.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg