Най-сериозно намаляване на цените през тази седмица се наблюдава при ягодите (с 36.7% до 2.52 лв/кг), пресните картофи (с 31.7% до 1.12 лв/кг) и черешите (27.8% до 3.79 в/кг). Това сочат разпространените днес данни за индекса на тръжните цени (ИТЦ) от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата, съобщава БТА.

Като цяло индексът продължава да се понижава и достигна 1.479 пункта при 1.486 пункта преди седмица. Той се повиши до 1.540 пункта преди Великден и оттогава намалява.

Българските оранжерийни домати поевтиняват с 10.9% и се търгуват по 2.85 лева за килограм. Цените на вносните домати са паднали с 6.1 на сто и се продават по 2.29 лева за килограм.

Краставиците поевтиняват с 12.3% до 1.36 лв/кг. Цената на зелето се запазва 0.64 лева за килограм на едро. Няма промяна и при салатите – 0.37 лева за брой.

Портокалите поскъпват с 5.8% и се търгуват средно по 1.10 лв./кг, а цената на лимоните се е увеличила с 8.7 на сто до 1.75 лева за килограм. Българските ябълки поскъпват с 3.5% до 1.17 лева.

Яйцата се търгуват вече втора седмица средно по 0.20 лева за брой на едро. Кравето сирене поскъпва с 0.8 на сто до 4.87 лв./кг, а кашкавалът тип "Витоша" поевтинява с 0.6 процента и се продава средно по 10.16 лв./кг.