Йотингер и Димитров: За 3 и 4 блок да се говори само на езика на техническите експертизи

309
Йотингер и Димитров: За 3 и 4 блок да се говори само на езика на техническите експертизи

„Казват, че българите сме германците на Балканския полуостров, но аз се надявам, че все по-близките контакти между двете страни наистина ще ни доближат до нивото на германската икономика“. Това каза министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров при посрещането на официалната делегация от федерална провинция Баден – Вюртемберг, Германия, водена от министър-председателя на провинцията Гюнтер Йотингер. В деловата среща участваха българският посланик в Германия Меглена Плугчиева, зам.-министърът на икономиката и енергетиката Явор Куюмджиев, зам.-министърът на външните работи Евгения Колданова, проф. д-р Петер Франкенберг, министър на науката, изследванията и изкуството на Федерална провинция Баден – Вюртемберг, представители на германския бизнес и др.

Двамата министри обсъдиха широк спектър икономически аспекти на взаимното сътрудничество, съобщават още от Министерство на икономиката и енергетиката. В контекста на темата за развитието на икономиката на Европейския съюз, за да е достатъчно конкурентна на развиващите се икономики в Америка и Азия, министрите Димитров и Йотингер бяха на мнение, че Европа има нужда от разработване и приемане на ясна енергийна стратегия.

„Използвам повода, за да ви ангажирам с една българска кауза – отварянето на 3 и 4 блок на АЕЦ „Козлодуй", каза министър Петър Димитров. „В България няма дефицит на енергия, но дефицит има на Балканите. Реална е опасността в близко време без електрическа енергия да остане Косово. Спирането на блоковете на блоковете на АЕЦ „Козлодуй", беше едно политическо решение“, допълни още той.

Министър-председателят на Баден – Вюртемберг и българският икономически министър изразиха общо становище, че съдбата на 3 и 4 блок трябва да се преценява единствено от гледна точка на техническите критерии за безопасност. Министър Петър Димитров подчерта, че безопасността на блоковете е доказана от редица технически експертизи.

Двете страни се договориха за разширяване на сътрудничеството за насърчаване на германските инвестиции в България спрямо малките и средни предприятия, в областта на студентските стажове, за консултиране на младите специалисти при откриване и управление на малък и среден бизнес и др.

Коментираните теми ще бъдат разработени по време на предстоящата смесена комисия в провинция Баден – Вюртемберг, а Гюнтер Йотингер покани министър Петър Димитров и бизнес делегация на делово посещение в Щутгарт през юни.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg