За по-активна роля на ООН по важни въпроси на региона призова премиерът

428
За по-активна роля на ООН по важни въпроси на региона призова премиерът

Необходима е по-активна роля на ООН по съществените за Балканите въпроси, подчерта министър-председателят Сергей Станишев по време на разговора си с постоянния представител на Програмата на ООН за развитие (ПРООН) и постоянен координатор на ООН в България Хенри Джаклин. Премиерът изрази увереност, че ООН ще засили инициативите и ще увеличи ролята си за стабилността на региона, съобщиха от правителствения пресцентър.

България и ПРООН ще продължат сътрудничеството си по редица проекти, преди всичко в областта на заетостта и подобряването на практиките на местното самоуправление. Хенри Джаклин акцентира върху перспективите за бъдещото сътрудничество и в областта на информационните и комуникационните технологии, иновациите и регионалното развитие.
Успешното сътрудничество между българските институции и ПРООН може да бъде път за реализация на подобни проекти и в други страни от региона, подчерта още Джаклин и отбеляза, че България може да служи като фундамент в тази посока.

Разговорите по структурирането на бъдещото сътрудничество между България и ПРООН с оглед промяната в статута на страната ни от получател в донор ще продължат на най-високо ниво, стана ясно още по време на срещата.

Премиерът Сергей Станишев и Хенри Джаклин бяха единни в мнението си, че успешният опит на Програмата на ООН за развитие у нас трябва да бъде предаден и приложен и в други страни от региона. България е пионер в много проекти, резултат от успешното сътрудничество между българските институции и ПРООН, подчертаха премиерът и неговият гост.
 
Според министър-председателя възможностите за задълбочаване на регионалното сътрудничество трябва да залегнат като основен акцент в бъдещите проекти на ПРООН. От своя страна, Хенри Джаклин изтъкна важната роля, която може да заеме България в регионалните измерения на програмата. Фундамент на тази роля е общата история и опитът, които имаме, допълни той.

Снимка: Министерски съвет

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg