Заплатите в България няма да растат през 2012 г.

908
Заплатите в България няма да растат през 2012 г.

55% от българските работодатели не планират увеличение на заплатите през 2012 г., показа проведена през този месец анкета на БСК сред нейните членове. Ръст на заплатите на служителите си подготвят 29%, а 16% все още се колебаят, съобщават от Камарата. В голямата си част (53% против срещу 35% за) работодателите са и против идеята за определяне на минимален осигурителен доход по браншове и длъжности и повишаване на минималните осигурители прагове.

Основна причина за замразяването на заплатите е влошеното финансово състояние на българските фирми и браншове, с което се сблъскват 51% от работодателите. За това влияе още високата междуфирмена задлъжнялост и забавените плащания по обществени поръчки, както и песимизма относно подобрението на икономическата среда, поради което фирмите се стремят да запазят резервите си.

Едва 8% от работодателите обаче смятат, че възнагражденията в предприятието/бранша са на достатъчно високо ниво и не се налага индексация в този момент.

При индексирането на възнагражденията трябва да се има предвид основно производителността на труда смятат една четвърт от предприемачите. Всеки пети работодател приема като водещи факторите инфлация, конкурентоспособност и разходи за труд, а според 17% от анкетираните трябва да се отчитат и промените в данъчното и осигурителното законодателство.

"Индексирането на трудовите възнаграждения би следвало да е съобразено с реалната икономическа ситуация и да отговаря на възможностите на всяко предприятие, а не да се определя с норматив от държавата", смятат представителите на бизнеса.

Необоснованото индексиране на трудовите възнаграждения, без това да е обвързано с разширяване на пазарния дял или с диверсификация в предприятията, утежнява и без това тежкото финансово състояние на малките и средните предприятия у нас, които са гръбнак на икономиката,а съчетано с огромната междуфирмена задлъжнялост, която непрекъснато нараства, допринася за липсата на оперативни средства във всяко едно предприятие, което постепенно води до неговата ликвидация и до ръст на безработицата.

Въпреки това в много по-малка степен работодателите са склонни да пристъпят към съкращения и/или преструктуриране на персонала като източник за увеличение на възнагражденията.

Работодателите определиха като остарял Кодекса на труда. Той не създава условия за гъвкавост на пазара на труда, смятат те.

Бизнесът среща трудности и с режимите за разпределение на работното време и отпуските, както и множеството почивни дни, които често прекъсват работния процес и обременяват финансово фирмите.

Участниците в анкетата искат още държавата да спре с увеличението на осигуровките за сметка на работодателите, за да могат предприятията да си „отдъхнат" и да се намалят разходите за труд.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg