Заводите "Терем" няма да се приватизират, предвижда се продажба до 75% от активите

696
Заводите "Терем" няма да се приватизират, а стратегията за развитие предвижда продажба до 75% от активите им, като очакваните постъпления са около 200 млн. лв. Това каза министърът на отбраната Веселин Близнаков, цитиран от БТА.

Той посочи, че всеки, който закупи активи от дружествата, трябва да поеме задължения към работниците, към запазване характера на работата, изпълнение на започнатите вече поръчки. По въпроса за трансформацията на армията, министър Близнаков каза, че ще бъдат съкратени още най-малко 1000 и най-много 9000 военнослужещи.

Попитан за увеличаване на контингента ни в Афганистан, който в момента е от 400 души, министърът каза, че засега това е оптималното, което можем да си позволим от гледна точка на
бюджета. Военните ни в Кабул са посочили необходимостта от увеличаване с 10% на ротата, която охранява летището там. Министерството на отбраната предлага това на Министерския съвет за решение, като не е необходима санкция на парламента.

Относно проектите за модернизация на армията, Веселин Близнаков посочи, че повечето от тях са в ход - за автомобилна техника, вертолети "Кугър", самолети "Спартан", фрегати "втора ръка" от Белгия, ремонт на изтребители МиГ-29, нови бронирани машини.

Търгът за 7 бронирани бойни машини на стойност 14 млн. лв. беше спечелен от американската фирма "Текстрон Марин & ланд систъмс". Машините ще бъдат доставени до Нова година, каза министър Близнаков. Той допълни, че краткият срок за доставянето на машините е изключително важен, за да може да се осигурят контингентите ни в Афганистан.

Обсъжда се също складовете с излишни боеприпаси да бъдат продавани заедно с терените, посочи Близнаков.

В началото на 2008 г. ще бъде открита процедура по възлагане на обществена поръчка по проекта за комуникационно-информационната система на БА. Всички тези проекти ще бъдат осъществени в рамките на бюджета на МО.

Закупуването на още две фрегати "втора ръка" от Белгия и на кораб "минен ловец" не отменя проекта за придобиване на многоцелеви корвети за Военноморските сили, каза министър
Близканов. Изпълнението на проекта за корветите на стойност 700-780 млн. евро затруднява МО заради необходимостта от авансово внасяне на 20%, с които министерството не разполага.

Поради липса на средства не може да бъде започнат в момента проекта за бреговата радиолокационна система. Търсят се начини за започване на проектите за лагерно-походното имущество и за системите за разузнаване, ранно предупреждение и наблюдение на ядрени, химически и биологични агенти.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg