Американските власти гарантират всички депозити във фалиралата SVB

780
Американските власти гарантират всички депозити във фалиралата SVB

© Twitter

Властите в САЩ са предприели още в неделя спешни мерки за укрепване на доверието в банковата система на страната, след като фалитът на Silicon Valley Bank заплашва да предизвика по-широка финансова криза. 
 
След драматичния край на миналата седмица за банковата институция регулаторните органи заявиха, че клиентите на фалиралата банка ще имат достъп до всичките си депозити от понеделник и създадоха нов механизъм, който да осигури на банките достъп до спешни средства, когато това се налага, посочва Reuters и добавя, че Федералният резерв също ще улесни банките да взимат спешни заеми от него. 
 
Но въпреки че мерките осигуриха известно облекчение за компаниите от Силициевата долина и световните пазари в понеделник, притесненията за нарастващите рискове пред по-широката банкова система остават и пораждат съмнения дали Фед ще се придържа към плана си за агресивно повишаване на лихвените проценти през тази година. 
 
"Смятаме, че стъпките, предприети от Фед, Министерството на финансите и Федералната корпорация за застраховане на депозитите (FDIC), решително ще прекъснат психологическия "обречен цикъл" в регионалния банков сектор", коментира Карл Шамота, главен пазарен стратег на Corpay в Торонто, цитиран от информационната агенция. "Но, справедливо или не, епизодът ще допринесе за по-високи нива на фонова волатилност, като инвеститорите ще следят с тревога за появата на други пукнатини, тъй като затягането на политиката на Фед продължава." 
 
Регулаторните органи също така са предприели бързи действия за затваряне на нюйоркската Signature Bank , която през последните дни също е подложена на натиск. 
 
Въпреки тези мерки обаче продължаващите опасения за финансовия сектор натежаха върху акциите на основни банкови институции като HSBC Holdings, Standard Chartered Bank, японската Mitsubishi UFJ и сингапурската DBS. 
 
Намесата на администрацията на Байдън подчертава как безмилостната кампания на Фед и другите големи централни банки за ограничаване на инфлацията води до напрежение във финансовата система и световните пазари. 
 
SVB, опора на стартъп икономиката, е продукт на продължилата десетилетия ера на “евтините пари” и рисковото финансиране, което я прави особено уязвима. И когато миналата седмица банката стана обект на масови тегления на средства, опасенията бързо се прехвърлиха и към други регионални банки със сходни характеристики. 
 
Тъй като Фед е готов да продължи да повишава лихвените проценти, инвеститорите смятат, че финансовата система може би все още не е напълно “излязла от тъмната гора”, посочва още Reuters. 
 
Следващото заседание на Фед трябва да се проведе на 21-22 март, а анализаторите на Goldman Sachs очакват тя да не завърши с ново повишение на лихвените проценти заради последните развития във финансовия сектор. Преди това очакванията бяха за ръст от 25 базисни пункта през март. 
 
Сривът на SVB - най-големият банков фалит от 2008 г. насам, породи опасения дали клиентите на организацията от малкия бизнес ще могат да получат своите средства, тъй като FDIC защитава само депозити до 250 000 долара. 
 
По данни на институцията към края на 2022 г. около 89% от депозитите на SVB, които са на обща стойност 175 млрд. долара, не са били застраховани. Затова и в свое съвместно изявление финансовия министър на САЩ Джанет Йелън, председателят на Фед Джером Пауъл и председателят на Федералната корпорация за застраховане на депозитите Мартин Грюнберг подчертават, че всички вложители, включително и тези, чиито средства надхвърлят максималното държавно застрахователно ниво, ще бъдат обезщетени. 
 
Високопоставен служител на Министерството на финансите на САЩ обяснява пред Reuters, че предприетите действия ще защитят вложителите, като същевременно ще осигурят допълнителна подкрепа за по-широката банкова система. По думите му рискът ще бъде прехвърлен на Фонда за гарантиране на влоговете, който разполага с достатъчно средства за това.  
 
Вложителите на нюйоркската Signature Bank, която беше затворена в неделя от финансовия регулатор на щата Ню Йорк, също ще бъдат обезщетени без загуби за данъкоплатците, категорични са от Министерството на финансите на САЩ.  
 
Signature, подобно на SVB, разчита на клиенти, концентрирани в технологичния сектор, и ценните книжа в баланса ѝ се обезцениха с повишаването на лихвените проценти. Към септември почти 1/4 от депозитите на Signature идваха от сектора на криптовалутите, но през декември банката обяви, че ще свие депозитите си, свързани с цифровите пари, с 8 млрд. долара, припомня още Reuters. 
 
Британското подразделение на SVB е продадено на HSBC за 1 лира
 
Британското правителство и Bank of England са договорили частна продажба на британското подразделение на фалиралата американска банка на британската HSBC, за да бъдат защитени депозитите, без да се налага подкрепа с парите на данъкоплатци, съобщи още Reuters.  
 
Продажбата е осъществена за 1 британска лира. 
 
Bank of England увери, че британската банкова система остава сигурна, стабилна и добре капитализирана. 
 
"Това гарантира, че депозитите на клиентите са защитени", каза финансовият министър Джеръми Хънт. 
 
HSBC е най-голямата банка в Европа и британските клиенти на SVB трябва да се почувстват уверени от силата, сигурността и безопасността, които това им носи, допълни министърът. 
 
Драматичният фалит на SVB в петък, която работеше основно с технологични стартъпи, е най-големият банков срив в САЩ от финансовата криза през 2008 г. Той може да окаже значително влияние върху британските технологични компании предвид значимостта на кредитора за някои клиенти. Над 250 ръководители на британски технологични фирми предупредиха, че фалитът представлява "екзистенциална заплаха" за сектора. 
 
Bank of England увери, че други британски банки не са пряко материално засегнати от случилото се.  


Българският бизнес

Всичко по темата Сътресенията в банките

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg