Bank of England се готви за най-силното повишение на лихвите от 1995 г.

481
Bank of England се готви за най-силното повишение на лихвите от 1995 г.

© Pixabay

Централната банка на Англия ще проведе редовното си заседание по въпросите на монетарната политика в четвъртък (4 август), като се очаква да повиши лихвените проценти с 50 базисни пункта.

Това би било най-голямото еднократно увеличение от 1995 г. насам, предава CNBC.

Подобен ход би увеличил основната лихва на Острова до 1.75%, докато централната банка се бори с растящата инфлация.

Това ще е и първото увеличение с половин процентен пункт, откакто институцията стана независима от британското правителство през 1997 г.

Инфлацията в Обединеното кралство достигна нов 40-годишен връх от 9.4% през юни, на фона на продължаващия ръст на цените на храните и енергията.


Гуверньорът на Bank of England Андрю Бейли още през юли спомена, че Комитетът по паричната политика може да обмисли повишение с 50 базисни пункта, обещавайки, че няма да има „ако или но“ в ангажимента на банката да върне инфлацията до нейното целево ниво от 2%. 

Според последната анкета на Reuters, над 70% от пазарните участници очакват ръст на лихвите в Обединеното кралство от половин процентен пункт.

"Въпреки че икономическите данни след последното повишение на лихвите от 25 юни не са се променили значително, поетият от централната банка ангажимент бързо да намали инфлацията и засилващите се очаквания на пазарите за повишение от 50 базисни пункта на този етап означават, че има вероятност централните банкери наистина да действат агресивно", коментира пред CNBC икономистът на ING Джеймс Смит.

Инфлацията във Великобритания с нов 40-годишен връх от 9.4%Инфлацията във Великобритания достигна нов 40-годишен връх през юни, след като цените на хранителните и енергийните продукти продължиха да се повишават, ескалирайки кризата с разходите за живот в страната

Той обаче е на мнение, че прозорецът за по-нататъшни повишения на лихвите се затваря. Пазарите вече намалиха очакванията си за пиковите нива на основния лихвен процент от 3.5% на 2.9%, въпреки че това предполага поне още две повишения на лихвените проценти с 50 базисни точки до декември.

Евентуалният по-агресивен подход на утрешното заседание на Bank of England би доближил траекторията на паричното затягане на банката до тенденцията, зададена от Федералния резерв на САЩ и Европейската централна банка, които приложиха повишения съответно от 75 и 50 базисни пункта миналия месец.

По-бързият темп на затягане може да укрепи действията на банката в борбата с инфлацията, но, от друга страна, ще изостри рисковете от рецесия за и без това забавящата се икономика.

Междувременно, британският енергиен регулатор Ofgem увеличи горната граница на цената на енергията с 54% от април, за да се приспособи към нарастващите глобални разходи. Очаква се цените да нараснат в по-голяма степен през октомври, като годишните сметки за енергия на домакинствата се вероятно ще надхвърлят 3600 паунда (около 4400 долара).

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

LIDIYA
# 0
15:08 | 8 August 2022
Имате ли нужда от спешен заем на всякаква сума? Тогава свържете се с нас сега, ние даваме всички видове заеми с много ниска лихва от 2%. Свържете се с нас с вашето име, вашата страна: необходима сума на заема: Продължителност на заема: месечен доход: валиден номер на мобилен телефон: пол: свържете се с нас чрез имейл henryadersoncreditinvestment@gmail.com
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg