БНБ пусна монета, посветена на 150 г. БАН

953
БНБ пусна монета, посветена на 150 г.  БАН

© БНБ

Българската народна банка представи сребърна възпоменателна монета „150 години Българска академия на науките”.

Ценатана монетата е 78 (седемдесет и осем) лева.

На лицето на монетата е изобразена е емблемата на Българската народна банка с годината „1879“ върху лентата; околовръст – надпис „БЪЛГАРСКА НАРОДНА БАНКА“; номиналната стойност „10 ЛЕВА“ и годината на емисията „2019“.

На гърба на монетата е изобразена е централната сграда на Българската академия на науките; околовръст надписи на два реда: горе „БЪЛГАРСКА АКАДЕМИЯ НА НАУКИТЕ“, долу „150 ГОДИНИ“.

Паричката ще се продава в Българската народна банка – на две каси на пл. „Княз Александър I“ № 1 и на четири каси в Касов център на БНБ на ул. „Михаил Тенев“ № 10, както и в офиси и клонове на Банка ДСК ЕАД, Първа инвестиционна банка АД, Райфайзенбанк (България) EАД и Тексим Банк АД.

В периода от 16 септември до 18 септември 2019 г. включително всеки клиент (физическо или юридическо лице) ще може да закупи от Българската народна банка до 2 броя монети, след което възпоменателната монета „150 години Българска академия на науките“ ще се продава без ограничения.

Автори на художествения проект са Пламен Чернев и Преслав Чернев.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg