Четирите банки, които ще контролират 50% от активите на системата

13721
Четирите банки, които ще контролират 50% от активите на системата

Само след месеци четирите най-големи банки в страната ще контролират над 50% от активите на банковата система, сочи справка на Profit.bg

Да, сделката между KBC, настоящ собственик у нас на СИБАНК, за покупката на Обединена Българска банка от Националната банка на Гърция (NBG) е факт, но тя изисква и редица одобрения – както от Българската народна банка (БНБ), така и от Комисията за финансов надзор на Република България (КФН), от Националната банка на Белгия (NBB), от Европейската централна банка, както и одобрение във връзка с антимонополното законодателство.

Вече стана ясно, че обединената институция ще има ново българско име и ще бъде ръководена от Петър Андронов, който в момента заема поста председател на Управителния съвет и изпълнителен директор на СИБАНК, а освен това е и председател на Асоциацията на банките в България.

Активите на обединената банка между ОББ и СИБАНК се очаква да възлязат на около 10 млрд. лв.

Лидери в това отношение, по последни данни от Българска народна банка, са Уникредит Булбанк и Банка ДСК, управляващи активи за 17.9 млн. лв. и 11.6 млн. лв.

Заедно с горепосочената обединена структура и Първа инвестиционна банка, която е с активи за 8.57 млн. лв. към 30 септември, четирите най-големи банки ще управляват 48 млрд. лв., което е доста над 50% от активите на банковата система, възлизащи на 89.8 млрд. лв. в края на третото тримесечие.

Новите данни за банковата система към 31 декември се очакват в края на януари. Именно тогава ще стане ясно дали има драстична промяна в активите на най-големите банки, като информацията ще е непосредствено преди сделката, обявена на 30 декември.

В челото на най-големите банки в страната са още Пощенска и Райфайзенбанк, управляващи активи за над 6 млрд. лв., както и Сосиете Женерал Експресбанк с 5.6 млрд. лв.

Очакванията на пазарните наблюдатели са в следващите месеци банковата консолидация в страната да продължи, а клоновата мрежа на най-големите институции в идните години да намалява, тъй като все повече услуги могат да се извършват в интернет.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Трансформация на тютюневата индустрия. Как го прави БАТ?

Вижте какво заяви Крис Проктър - главен научен директор на Бритиш...