Четирите банки, които ще контролират 50% от активите на системата

13642
Четирите банки, които ще контролират 50% от активите на системата

Само след месеци четирите най-големи банки в страната ще контролират над 50% от активите на банковата система, сочи справка на Profit.bg

Да, сделката между KBC, настоящ собственик у нас на СИБАНК, за покупката на Обединена Българска банка от Националната банка на Гърция (NBG) е факт, но тя изисква и редица одобрения – както от Българската народна банка (БНБ), така и от Комисията за финансов надзор на Република България (КФН), от Националната банка на Белгия (NBB), от Европейската централна банка, както и одобрение във връзка с антимонополното законодателство.

Вече стана ясно, че обединената институция ще има ново българско име и ще бъде ръководена от Петър Андронов, който в момента заема поста председател на Управителния съвет и изпълнителен директор на СИБАНК, а освен това е и председател на Асоциацията на банките в България.

Активите на обединената банка между ОББ и СИБАНК се очаква да възлязат на около 10 млрд. лв.

Лидери в това отношение, по последни данни от Българска народна банка, са Уникредит Булбанк и Банка ДСК, управляващи активи за 17.9 млн. лв. и 11.6 млн. лв.

Заедно с горепосочената обединена структура и Първа инвестиционна банка, която е с активи за 8.57 млн. лв. към 30 септември, четирите най-големи банки ще управляват 48 млрд. лв., което е доста над 50% от активите на банковата система, възлизащи на 89.8 млрд. лв. в края на третото тримесечие.

Новите данни за банковата система към 31 декември се очакват в края на януари. Именно тогава ще стане ясно дали има драстична промяна в активите на най-големите банки, като информацията ще е непосредствено преди сделката, обявена на 30 декември.

В челото на най-големите банки в страната са още Пощенска и Райфайзенбанк, управляващи активи за над 6 млрд. лв., както и Сосиете Женерал Експресбанк с 5.6 млрд. лв.

Очакванията на пазарните наблюдатели са в следващите месеци банковата консолидация в страната да продължи, а клоновата мрежа на най-големите институции в идните години да намалява, тъй като все повече услуги могат да се извършват в интернет.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg