Девет банки привлякоха по над 100 млн. нови депозити от домакинствата

4548
Девет банки привлякоха по над 100 млн. нови депозити от домакинствата

© Pixabay

Въпреки рекордно ниските лихви по банковите депозити, домакинствата в страната продължават да трупат пари за „черни дни“.

Справка на Profit.bg на база данни от Българска народна банка сочат, че в последните 12 месеца населението е увеличило спестяванията си с 4.17 млрд. лв.

Ръстът само за последните 31 месеца пък възлиза на 10.7 млрд. лв., което прави по близо 346 млн. лв. средно на месец.


След като през март станахме свидетели на първи спад на месечна база на новите депозити, т.е. тегленията заради пандемията от коронавирус бяха повече от внесените пари в банките, налице в последните три месеца е обратният тренд.

През април домакинствата добавиха 560 млн. лв. към влоговете си, а за май и юни сумите възлязоха на 142 и 234 млн. лв. Общо през второто тримесечие беше отчетен ръст от 936 млн. лв. спрямо 543 млн. лв. за първото тримесечие на годината и 643 млн. лв. за второто тримесечие на 2019 г.

Кои са предпочитаните банки за новите депозити?

Изчисленията ни показаха, че в последните 12 месеца общо 9 от банките са привлекли повече от 100 млн. лв. Лидери по този показател са Банка ДСК и Пощенска банка, отчели ръст от 4.655 млрд. лв. и 1.659 млрд. лв.

Не трябва обаче да забравяме, че двете банки успяха да финализират сделките при придобиването на Сосиете Женерал Ескпресбанк, която доскоро оперираше под името Експресбанк, както и Банка Пиреос.

Сериозна промяна в класацията на най-големите банки у насАктивите на новата най-голяма банка у нас нараснаха с 42% в последните 12 месеца

Последните данни за двете придобити институции сочеха, че те имаха привлечени депозити от домакинствата за съоветно 3.6 и 1.4 млрд. лв.

Уникредит Булбанк се нарежда на третото място с нови 864 млн. лв., следвана от Райфайзенбанк и ОББ, добавили 649 и 467 млн. лв. към депозитната си база от населението.

В челото са още публичните Централна кооперативна банка и Първа инвестиционна банка, отчели ръстове от 318 и 207 млн. лв., както и Ти Би Ай Банк и Алианц Банк, привлекли 128 и 105 млн. лв. нови депозити от домакинствата.

Спад на депозитната си база отчитат от Инвестбанк, БНП Париба, Българо-американска Кредитна банка и Токуда банк.

Днес 24% от спестяванията на населението са в Банка ДСК, а съответно 17.15 и 11.34 на сто – в Уникредит Булбанк и Първа инвестиционна банка.

В топ 5 по този показател са Пощенска банка (10.55%) и ОББ (9.89%). 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg