Bitcoin продължава да се понижава като част от спад на цифровите активи на стойност 500 млрд. долара, което поражда въпроси дали крипто възстановяването е достигнало своя връх.

Токенът флиртува с пет поредни дни на спад, което би било най-дългата подобна губеща серия от октомври миналата година. Общият криптопазар се е сринал със 17% до 2,4 трлн. долара след рекордния връх на Bitcoin от 73 798 долара в средата на март, според данни от CoinGecko и Bloomberg.

Затихващите притоци в американските борсово търгувани фондове за спот Bitcoin и перспективата за по-високи лихвени проценти на Федералния резерв заедно потискат цифровите активи. Дебютът на хонконгските криптофондове ETF през миналата седмица не успя да подобри настроението.

Паричните средства, които наводниха американските фондове след стартирането им през януари, по-рано издигнаха Bitcoin до историческия му връх. Общите нетни входящи потоци за групата сега възлизат на $11,8 млрд. след изтичането на $169 млн. досега през този месец. На този фон обемът на спот пазара на Binance отбеляза първия си спад от септември 2023 г. насам.

Много спекуланти, които бяха заложили на продължаващи силни потоци в ETF, сега "се измиват от пазара", казва пред Bloomberg Бенджамин Целермайер, директор в мениджъра на инвестиции в цифрови активи Magnet Capital. Но той добавя, че бичият пазар не е приключил и че криптото ще достигне нови върхове до края на 2024 г.

Индексът на волатилността на Bitcoin T3 - който дава представа за очакваните 30-дневни колебания на токена, както и еквивалентният показател за втората по големина криптовалута Ether са на двумесечно дъно.

Към 8:10 ч. българско време в четвъртък Bitcoin беше с незначителна промяна на ниво 61 660 долара, докато Ether нарасна с 2% до 3 009 долара.