Fibank подписа споразумение с Фонд на Фондовете

559
Fibank подписа споразумение с Фонд на Фондовете

© Fibank

С цел подпомагане дейността на малките и средни предприятия в страната в икономическата криза, свързана с пандемията от COVID-19, Fibank (Първа инвестиционна
банка) подписа споразумение за портфейлна гаранция с Фонд мениджър на финансови инструменти в България (Фонд на Фондовете).

Документът беше подписан на 23.10.2020 г. от Никола Бакалов, главен изпълнителен директор (CEO) на Fibank, и Чавдар Златев, изпълнителен директор и член на Управителния съвет на банката, а от страна на ФМФИБ - от изпълнителния директор Александър Георгиев.

Новият инструмент се нарича „Портфейлна гаранция с таван на загубите за преодоляване на последствията от COVID-19“ и е финансиран със средства от Оперативна програма
„Иновации и конкурентоспособност“ 2014 – 2020 г.


Неговата цел е да улесни достъпа на българските компании до финансиране за преодоляване на негативните ефекти, породени от моментната икономическа ситуация в страната.

Кредитите ще бъдат отпускани при изключително благоприятни условия -  намаление от минимум 25% от стандартните изисквания за обезпечение или от цената на кредита, като е възможно прилагането и на комбиниран подход.

Освен гаранционно покритие по кредитите, инструментът предвижда и предоставяне на лихвена субсидия към крайния клиент при определени условия. Гаранциите по схемата са безплатни за кредитополучателите.

Компаниите могат да разчитат на подпомагане в две направления: инвестиционни кредити с възможност за гратисен период по главница до 24 месеца и кредити за оборотни средства с възможност за до 12 месеца гратисен период по главница, включително кредити за преодоляване на финансови затруднения, дължащи се или утежнени от епидемията от COVID-19.

Осигуреното финансиране е със срок от 12 до 120 месеца, за обортно финансиране до 60 месеца, като няма ограничение относно размера на всеки кредит. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Красен
# 0
13:10 | 27 October 2020
Прави впечатление активността на ПИБ в последно време: пуснаха нов кредит за земеделските производители, сега предлагат атрактивни условия за малките и средни фирми у нас - така се прави!
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg