Как започва историята на най-голямата европейска банка?

895
Как започва историята на най-голямата европейска банка?

© Pixabay

Британската банка HSBC Holdings PLC е лидер по размер на активите сред всички европейски трезори.

По данни на Standard & Poor's нейните активи към края на миналата година възлизат на 2.234 трлн. евро.

Историята на финансовата институция обаче не започва на Стария континент. Банката започва съществуването си на 3 март 1865 г. под името The Hongkong and Shanghai Banking Corporation.

Неин основател е шотландецът Томас Съдърланд. По това време Хонконг е британска колония, която активно развива търговските си взимоотношения с Китай.

Най-голям дял от търговията в Югоизточна Азия тогава заема опиумът. Съдърланд (представител на корабната компания Peninsular and Oriental Steam Navigation Company) искал да създаде трезор, който да оперира в съответствие с установените "здрави шотландски банкови правила".

Освен в Хонконг, банката създала свои клонове в Шанхай и в Йокохама, Япония. Акциите на HSBC били една от 13-те емисии, с които стартирала търговията на фондовата борса в Шанхай през 1866 г.

Те продължили да се търгуват там чак до 1941 г., когато борсата била затворена от японските окупатори.

Банката отпуска и първия държавен заем в Китай през 1874 г., като впоследствие продължава да бъде един от основните кредитори за различни публични проекти.

Европейската експанзия на HSBC започва през 1991 г., когато е трансформирана и цялостната структура на банката.

Тя се превръща в холдингово дружество и е преименувана на HSBC Holdings plc. Акциите на компанията се търгуват на борсите в Лондон, Хонконг, Париж, Ню Йорк и Бермуда.

През 1992 г. банката придобива британската Midland Bank и започва подготовка за предстоящото прехвърляне на суверенитета на Хонконг от Великобритания на Китай. Централата окончателно е преместена в Лондон през 1993 г., като част от условията по сделката за Midland Bank.

Повече за историята на HSBC Holdings можете да прочетете в материала на Kredit.bg

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg