Как започва историята на най-голямата европейска банка?

811
Как започва историята на най-голямата европейска банка?

© Pixabay

Британската банка HSBC Holdings PLC е лидер по размер на активите сред всички европейски трезори.

По данни на Standard & Poor's нейните активи към края на миналата година възлизат на 2.234 трлн. евро.

Историята на финансовата институция обаче не започва на Стария континент. Банката започва съществуването си на 3 март 1865 г. под името The Hongkong and Shanghai Banking Corporation.

Неин основател е шотландецът Томас Съдърланд. По това време Хонконг е британска колония, която активно развива търговските си взимоотношения с Китай.

Най-голям дял от търговията в Югоизточна Азия тогава заема опиумът. Съдърланд (представител на корабната компания Peninsular and Oriental Steam Navigation Company) искал да създаде трезор, който да оперира в съответствие с установените "здрави шотландски банкови правила".

Освен в Хонконг, банката създала свои клонове в Шанхай и в Йокохама, Япония. Акциите на HSBC били една от 13-те емисии, с които стартирала търговията на фондовата борса в Шанхай през 1866 г.

Те продължили да се търгуват там чак до 1941 г., когато борсата била затворена от японските окупатори.

Банката отпуска и първия държавен заем в Китай през 1874 г., като впоследствие продължава да бъде един от основните кредитори за различни публични проекти.

Европейската експанзия на HSBC започва през 1991 г., когато е трансформирана и цялостната структура на банката.

Тя се превръща в холдингово дружество и е преименувана на HSBC Holdings plc. Акциите на компанията се търгуват на борсите в Лондон, Хонконг, Париж, Ню Йорк и Бермуда.

През 1992 г. банката придобива британската Midland Bank и започва подготовка за предстоящото прехвърляне на суверенитета на Хонконг от Великобритания на Китай. Централата окончателно е преместена в Лондон през 1993 г., като част от условията по сделката за Midland Bank.

Повече за историята на HSBC Holdings можете да прочетете в материала на Kredit.bg

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Създайте идеалния климат у дома

Каквато и да е температурата навън и каквито и да са вашите...