Какви са очакванията на големите банки за брекзит?

819
Какви са очакванията на големите банки за брекзит?

© Pixabay

Премиерът на Великобритания Тереза Мей договори с Брюксел удължаване на срока за брекзит до 31 октомври тази година.

След като сделката за излизане на Великобритания от Европейския съюз, която Мей постигна с Брюксел, не бе одобрена на три пъти от британския парламент, сега страната ще има още шест месеца да постигне съгласие относно позицията си, така че да договори подходяща сделка с ЕС.

Така, на фона на отлагането на края, сценариите за мек брекзит или за оставането на Великобритания в ЕС продължават да са актуални. Възмножността разводът да се случи без сделка също не е избледняла.


Какво мислят по въпроса някои от най-големите банки в света? CNBC публикува прогнозите на финансовите конгломерати относно възможните пътища пред брекзит:

UBS - Избори

Анализаторите на швейцарската банка UBS смятат, че най-вероятната следваща стъпка на Мей е опит да прокара старата си сделка с ЕС с подкрепата на опозиционната партия в парламента.

Според UBS, този план е обречен на провал, което може да провокира Мей да се отегли и да има нови избори в страната.

Commerzbank – Британският паунд няма да се възстанови

Германската банка смята, че разделението във Великобритания само ще се задълбочава, тъй като новият срок за брекзит върви ръка за ръка със задължението на страната да участва в изборите за европейски парламент.

Според финансовата институция, пазарите до сега са игнорирали шума около брезкит, но ще започват да демонстрират нервност, ако британската политическа стабилност бъде компрометирана. Commerzbank не вижда сериозни признаци за преустановяване на брекзит, като втори референдум или нови избори също изглеждат малко вероятни.

Според институцията, Великобритания разполага с „ограничен обхват” за каквото и да е било възстановяване, както икономическо, така и на цената на британския паунд.

Societe Generale – Пазарите не знаят какво да правят

Френската банка не смята, че удължването на брекзит променя съществено обстановката. Според анализатор на банката, въпреки че има малко доказателства, че несигурността около излизането от ЕС вреди на британската икономика, допълнителни въпросителни в бъдещето едва ли ще помогнат.

Пазарите засега демонстрират малък интерес към търговията, свръзана с брекзит, въпреки че наблюдават ситуацията. Според банката, данните за състоянието на британския паунд не са лоши и предполагат възможност за поскъване на британската валута, отколкото за допълнително пропадане.

Citi – Наблюдавайте Bank of England

Според банката изборите във Великобритания изглеждат като логичната стъпка за рестартиране на процеса. Не може да се очаква опозицията в парламента да подаде ръка на Мей, като нейните възможности продължават да се свиват.

Citi вижда просрочването на брекзит като най-лошия момент по отношение на бизнес доверието, както в страната, така и в чужбина. Според банката възможността Bank of England да повиши лихвите през август изглежда по-малко вероятна, но срещата на централната банка през следващия месец би следвало да предложи повече яснота по въпроса.

МВФ понижи прогнозата за растеж на глобалната икономикаМеждународият валутен фонд (МВФ) отново понижи прогнозата си за глобалния растеж през тази година


Rabobank — ЕС иска да избегне обвиненията

Великобритания има клауза в споразумението, която ѝ позволява да напусне ЕС при одобрявнае на сделка от страна на британския парламент и Брюксел. Освен това новото споразумение изисква от Великобритания да не променя ежедневните си анганжименти в процесите на ЕС.

Според Rabobank това е пореден пример за „прагматичният подход”, който лидерите в ЕС предприемат относно сроковете за брекзит.

Банката смята, че Брюксел ще направи всичко възможно да избегне усещането, че натиска Великобритания да излезе от ЕС без сделка.

Deutsche Bank — Още един опит за Мей

Тереза Мей заяви, че ще се опита да избегне участието на Великобритания в европейските избори. Това означава, че зелена светлина за брекзит трябва да има до 22 май тази година.

Според Deutsche Bank, Мей ще се опита още веднъж да получи подкрепата на парламента. Според институцията обаче, шансовете за консенсус изглеждат все по-малки.

Банката припомня и предишно обещание на Мей за провеждане на редица гласувания при различни варианти за брекзит, прогнозирайки, че подобни заглавия ще доминират из медиите през идните дни.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

W w W . еКiРi365. сОм
# 0
15:04 | 15 April 2019
W w W . еКiРi365. сОм --- Футболна Екипировка 2018/19 --- БАРСА - РЕАЛ - МИЛАН - ИНТЕР - АРСЕНАЛ - ЧЕЛСИ и много други .
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg