Кои са най-важните причини за рефинансиране на ипотечния кредит?

1132
Кои са най-важните причини за рефинансиране на ипотечния кредит?

© Pixabay

Ниските лихви по ипотечните кредити, комбинирани със силния ръст в цените на недвижимите имоти в почти всички развити икономики, превръщат рефинансирането във все по-изгодна алтернатива, пише платформата за сравнение на кредитни продукти Kredit.bg.

Само във Великобритания над 60 000 души рефинансират жилищните си заеми всяка година, а в САЩ, по данни на имотната агенция Black Knight, близо 6 милиона американци могат да намалят лихвените разходи по ипотеките си средно с 0.75%, ако ги рефинансират през 2019 г.

Броят на хората, които вече са подали молби за рефинансиране в Съединените щати, достига рекордни равнища през тази година. 

Европейската централна банка намекна на последното си заседание, че ако макроикономическите данни в еврозоната продължат да се влошават, може да понижи още основния лихвен процент. В Дания има банки, които вече предлагат и ипотечни кредити с отрицателна лихва за първите 10 години.


Как стоят нещата у нас?

Стастиката на Българската народна банка показва, че средният лихвен процент по новоотпуснатите левови жилищни заеми през юли тази година пада до рекордно дъно от 3.09%.

Годишният процент на разходите, който включва всички лихвени плащания по кредита, както и всички такси, комисиони и други разходи за сметка на клиента, възлиза на малко под 3.5 на сто. 

Това означава, че ако сте изтеглили заем преди 3-4 години или по-отдавна, има голяма вероятност да получите по-изгодна оферта, ако решите да го рефинансирате.

Разбира се, подобно решение не зависи само от лихвените проценти, а от много други фактори, като доходите на домакинството, останалите разходи в семейния бюджет и цената на жилището.

Какви са основните причини, които българите имат предвид при вземане на решение за рефинансиране?

Основният фактор, който би накарал хората, изплащащи ипотечни кредити, да рефинансират заема си, са рекордно ниските лихвени равнища. Това показват данните от анкетата на Kredit.bg по повод събитието "Всичко за имотите и кредитите", което ще се проведе на 25 септември от 17:00 ч. в литературен клуб "Перото".

46% от анкетираните заявяват, че именно ниските лихви биха ги накарали да рефинансират ипотеката си. 27% твърдят, че биха рефинансирали, за да намалят месечната си вноска, а други 27% биха желали да съкратят срока на изплащане на заема си.

Висока ли е лихвата по кредита ви?Лихвите по кредитите продължават да се понижават

 

В САЩ предсрочните погасявания на жилищни кредити бележат ръст от близо 20% тази година. Делът на предсрочно погасените заеми достига почти 1%, по данни на Black Knight, и все още е по-нисък, отколкото през 2016 г. Тогава той се повиши до 1.26 на сто.

Хората, които са изтеглили ипотечни кредити през последната година и половина, са сред най-подходящите кандидати за рефинансиране. Това е така, защото лихвите, които плащат, по всяка вероятност са доста по-високи от настоящите. 

Общото правило е, че лихвата по новия заем трябва да е с поне 0.5 процентни пункта по-ниска, за да си струва извършването на операция по рефинансиране. А според Freddie Mac средните лихвени равнища през 2018 г. са били на ниво около 4.5 на сто, или с над 0.7 процентни пункта над настоящите.

Разходите по погасяването на един ипотечен кредит и замяната му с друг може да са доста сериозни. За да прецените дали има смисъл от цялото "упражнение" по рефинансирането, е добре да изчислите колко точно ще спестите в дългосрочен план. 

Ще продължат ли да поскъпват имотите в България? Кои са едни от най-атрактивните проекти в големите градове днес? Удачен момент ли е да изтеглим кредит? Колко мога да спестя ако рефинансирам задължението си днес?

Отговорите на всички тези въпроси ще научите на 25 септември от 17:00 ч. в литературен клуб "Перото". Събитието се организира от Kredit.bg с подкрепата на Адрес Недвижими имоти и КредитЦентър. Profit.bg е медиен партньор на дискусията.

Входът е свободен!

Повече информация можете да откриете на страницата на събитието във Facebook

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Elana
# 0
18:01 | 24 January 2020
Изпратете ни имейл на FEDERALOAN@GMAIL.COM или whatsapp на +1847315716 и вземете най-добрия наличен онлайн заем в рамките на 2 часа
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg