Кристофор Павлов, УниКредит Булбанк: Еврото е факторът за стабилен растеж

923
Кристофор Павлов, УниКредит Булбанк: Еврото е факторът за стабилен растеж

© Кристофор Павлов, главен икономист на УниКредит Булбанк

В България има необходимост от известно ускоряване на степента на лихвите, включително тези по депозитите. 
 
Това мнение изрази Кристофор Павлов, главен икономист на УниКредит Булбанк по време на участието си във форумa ШУМЪТ НА ПАРИТЕ 2023
Павлов коментира, че скоростта, с която се пренасят по-високите лихви от еврозоната към българския финансов сектор, е със сигурност най-дискутираната тема през тази година. 
 
„Бях изненадан да видя, че това се случи с близка до очакваната скорост по отношение на корпоративния сектор. 
 
В момента имаме лихви по отпуснатите кредити, които са в синхрон с това, което наблюдаваме в страните от сърцевината на еврозоната. 
 
Този процес протича обаче доста по-бавно в сектора на домакинствата. Отваря се значителна разлика между лихвените проценти в еврозоната и България, и разбира се това представлява риск за финансовата стабилност. 
 
Ако при някакви обстоятелства тази разлика започне да се затваря твърде бързо по начин, който не е организиран, това може да изстреля лихвите на много високи нива и след това да създаде последващи проблеми.
 
На този фон би било желателно да видим известно ускоряване на степента, с която лихвите, включително по депозитите, се увеличават“, обясни главният икономист на УниКредит Булбанк.
 
 
Експертът коментира и процеса по присъединяването ни към еврозоната.
 
„Последните проучвания на общественото мнение сочат, че българското общество е разделено. Затова има нужда от такава дискусия. Не може да си затваряме очите за риска България да се окаже в референдум за еврозоната и е наша отговорност – на хората от този сектор – да осветлят информацията със знанията, които имат.“
 
Кристофор Павлов обърна внимание върху два важни аспекта от присъединяването ни към еврозоната:
 
Първо – монетарен суверенитет, който ще получим с влизането в еврозоната. 
 
Второ – ускоряване на икономическия растеж, което ще увеличи темповете на това доходите на българските домакинства да се доближат до преобладаващото ниво на тези в Европа.
 
„Влизането в еврозоната ще направи възможно България да подобри превенцията на кризи и ще позволи на българската икономика, тогава, когато кризата се окаже неизбежна, тя да преминава през нея с по-малко болка и с по-малко негативи за икономическия растеж и заетостта. Тогава икономическият растеж в дълъг план ще бъде по-голям. Това е нещото, което липсва на България.
 
 
Проблемът идва от там, че през последните 30 години България беше в повече кризи за по-дълъг период и това нанесе вреди. Така че, от тази гледна точка, влизането в еврозоната ще бъде важен позитив“, категоричен е главният икономист на УниКредит Булбанк.
 
Той обясни още, че основната цел на банките не се е променила и тя е как да осигурят достъп до кредит на фирмите и домакинствата от реалната икономика. 
„Важният въпрос е ще можем ли за в бъдеще, ние банките, да осигурим достъп до кредит на приемлива цена за сектора на домакинствата и за бизнеса. Защото през последните 3-4 години ние се справихме чудесно с тази задача, но ако се върнем по-назад във времето, кредитът беше твърде скъп“, подчерта главният икономист на УниКредит Булбанк.
 
Още от форума ШУМЪТ НА ПАРИТЕ 2023 вижте ТУК.

Българският бизнес

Всичко по темата ШУМЪТ НА ПАРИТЕ 2023

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg