Лихвите по ипотеките у нас продължават да падат

1006
Лихвите по ипотеките у нас продължават да падат

© Pixabay

Лихвите по ипотечните кредити за домакинствата в България отчитат ново понижение през май, въпреки заявките на Европейската централна банка за затягане на монетарната политика.

По всичко личи, че засега заявките на институцията за повишаване на лихвените проценти не се отразяват на ипотечния пазар у нас. 

Средният лихвен процент по жилищните кредити бележи спад от 0.03 базисни пункта спрямо предходния месец април и достига ниво от 2.54 на сто, което е най-ниското в историята, показва справка на Profit.bg в статистиката на Българската народна банка.

На годишна база лихвите по ипотечните кредити бележат спад от 0.19 на сто.


Средният лихвен процент по потребителските заеми през май възлиза на 7.81%, като бележи спад от 0.03 процентни пункта спрямо април. Той обаче е с 0.13 пр. п. по-висок, в сравнение с нивото от май 2021 г. (7.68%).

Като цяло лихвите по потребителските кредити достигнаха най-ниското си ниво в началото на 2021 година, като в следващите месеци следваха устойчива тенденция на повишение. През първото тримесечие на тази година те отново паднаха под нивото от 8% и оттогава насам остават сравнително устойчиви.

Годишният процент на разходите, който включва всички лихвени плащания по кредита, както и всички такси, комисиони и други разходи за сметка на клиента, по ипотечните кредити е в размер на 2.78% през май, което също е историческо дъно. Той е с 0.04 процентни пункта под нивото от предходния месец и с 0.2 процентни пункта по-ниско отпреди година.

ГПР по потребителските кредити достига 8.28%, като се понижава с 0.01 процентни пункта на месечна база, а на годишна бележи ръст от 0.12 пр. п.

Средният лихвен процент по кредитните карти достига 20.43% през май, като отчита спад от 0.02 процентни пункта спрямо предходния месец. На годишна база се увеличава с 0.13 процентни пункта.

ЕЦБ ще създаде нов инструмент в помощ на задлъжнелите държавиДоходността на облигациите, емитирани от Италия и други държави с високо ниво на дълга, нарасна, след като ЕЦБ обяви предстояща серия от повишения на основния лихвен процент и прекрати програмата си за изкупуване на облигации на фона на растящата инфлация

При корпоративните кредити средният лихвен процент по заемите до 1 млн. евро, договорени в левове, се запазва на ниво от 2.87%, а по тези над 1 млн. евро намалява с 0.21 пр. п. до 1.96% през май 2022 г., показват още данните на БНБ.

Средният лихвен процент по кредитите до 1 млн. евро, договорени в евро, се понижава с 0.02 пр. п. до 2.58%, а по кредитите над 1 млн. евро се повишава с 0.28 пр. п. до 2.19%.

През май 2022 г. средният лихвен процент по овърдрафта в левове спада с 0.02 пр. п. до 2.34%, а по овърдрафта в евро – с 0.01 пр. п. до 1.77%.

Средните лихви по депозитите все още остават близко до нулата, но при влоговете на домакинствата все пак се наблюдава известен ръст, макар и минимален. При тях средната ставка през май достига ниво от 0.12% за тези в лева и 0.11% за тези в евро, като на месечна база повишението е съответно с 0.02 и 0.03 пр п.

Лихвите по фирмените депозити обаче остават отрицателни, съответно на ниво от -0.54% по тези в лева и -0.17% по тези в евро. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg