Централните банки не трябва да позволяват на инфлацията да се утвърди като дългосрочна тенденция, тъй като заплахата от стагфлация надвисва над световната икономика. За това предупреждава Банката за международни разплащания в годишния си икономически доклад, цитиран от Франс прес.

Институцията, която е известна като "централната банка на централните банки", заяви, че ще трябва да се действа бързо и решително, за да се гарантира завръщането към ниски и стабилни инфлационни нива, като същевременно се ограничи негативното въздействие на затягащата се парична и лихвена политика върху икономическия растеж.

В годишния доклад на банката се посочва, че централните банки трябва да се стремят да сведат до минимум въздействието върху икономическата дейност, като от своя страна гарантират финансовата стабилност.

Експертите на институцията отбелязват още, че в исторически план провеждането на политика на т.нар. "меко кацане" на икономиката (плавно забавяне на икономическия растеж) винаги е било трудно и началните условия сега правят задачата още по-предизвикателна.

"Би било желателно да имаме "меко кацане", защото това би означавало, че затягането на паричната политика може да бъде по-сдържано“, каза на пресконференция генералният директор на Банката за международни разплащания Агустин Карстенс.

"Но дори и това да не е така, определено приоритет трябва да бъде борбата с инфлацията, за да се предотврати спад на световната икономика", допълва той.

След шока, предизвикан от пандемията от COVID-19, централните банки първоначално гледаха на завръщането на инфлацията като временно явление, тъй като световната икономика отново започна да расте със силни темпове. Но покачването на цените рязко се ускори след инвазията на Русия в Украйна в края на февруари, което накара централните банки да започнат да повишават драстично основните си лихви.

Банката за международни разплащания е създадена в Базел през 1930 г. и е собственост на 62 централни банки, представляващи държави, които формират около 95% от световния брутен вътрешен продукт.