Американските банки Morgan Stanley, Goldman Sachs, Bank of America и Wells Fargo увеличиха размера на дивидентите си, след като преминаха успешно годишните си стрес тестове, съобщава Ройтерс.

Федералният резерв на САЩ обяви миналата седмица, че най-големите кредитори в страната могат лесно да издържат на тежък икономически спад, с което им даде "карт бланш" за преразпределение на излишния капитал към акционерите.

Резултатите позволиха на банките да обявят по-високи дивиденти, въпреки че тестът на Фед е по-тежък от 2021 г., което увеличава изискваните капиталови буфери на някои кредитори повече от очакваното.

JPMorgan Chase и Citigroup запазиха дивидентите без промяна, тъй като, според тях, предизвикателната икономическа среда може да изисква повече капитал. Citi вероятно ще актуализира капиталовите си планове и прогнозната печалба на 15 юли, според източници, близки до банката.

Тазгодишните увеличения на дивидентите бяха по-сдържани, отколкото през 2021 г., когато кредиторите бяха по-склонни да преразпределят натрупаните излишни пари по време на пандемията. Резервите бяха заделени, за да покрият евентуалните загуби по лошите кредити, които така и не се материализираха.

Morgan Stanley, например, удвои дивидента си през юни 2021 г.

Милениали милионери отлагат покупките на домове и коли заради инфлациятаРезултатите от проучване на CNBC, което се фокусира върху хората с инвестируеми активи на стойност 1 млн. долара или повече, предполагат, че инфлацията и повишаващите се лихви достигат и до по-богатите хора

В рамките на годишния стрес тест, създаден след финансовата криза 2007-2009 г., Фед оценява как ще се справят балансите на банките срещу хипотетичен сериозен икономически спад. Резултатите показват колко капитал е необходим на банките, за да бъдат стабилни и колко могат да върнат на акционерите.

Goldman Sachs обяви в понеделник, че ще увеличи дивидента си с 25% до 2.50 долара на акция, а Morgan Stanley заяви, че планира увеличение до 77.5 цента на акция и програма за обратно изкупуване на акции от 20 милиарда долара. Bank of America повиши дивидента си с 5% до 22 цента на акция, а Wells Fargo заяви, че очаква да увеличи дивидента си до 30 цента от 25 цента на акция.

JPMorgan запази дивидента си на ниво от 1 долар на акция, позовавайки се на „по-високите бъдещи капиталови изисквания“. Citi също така заяви, че ще бъде в състояние да го задържи на ниво от 51 цента в редица стресови сценарии.