Централната банка на Норвегия повиши основния си лихвен процент с 50 базисни пункта в четвъртък, което е най-голямото еднократно увеличение от 2002 г. насам, съобщава Ройтерс. Финансовата институция не изключи възможността за по-нататъшни увеличения в този размер, на фона на опитите за овладяване на инфлацията в скандинавската държава.

Комитетът по паричната политика на Norges Bank повиши лихвения процент по краткосрочните депозити до 1.25% от досегашните 0.75%, надхвърляйки собствената си прогноза, направена през март, за повишение до 1%.

„Въз основа на текущата оценка на комисията за перспективите и баланса на рисковете, лихвеният процент най-вероятно ще бъде повишен допълнително до 1.5% през август“, посочи гуверньорката на банката Ида Уолден Баче.

По думите ѝ по-бързото покачване на лихвите сега ще намали риска инфлацията да остане висока и необходимостта от по-рязко затягане на паричната политика в бъдеще.

За останалата част от 2022 г. планът на Norges Bank е да повиши лихвите с 25 базисни пункта на всяка от четирите оставащи срещи, въпреки че повишаването им на по-големи стъпки също остава като възможна опция.

„Не мога да изключа, че бъдещите увеличения на лихвите могат да бъдат и по-големи от 25 базисни пункта“, заяви Баче.

Норвежката крона се повиши до 10.46 спрямо еврото спрямо еврото тази сутрин.

ЕЦБ прекрати финансовите стимули и обеща повишение на лихвите през юлиЕвропейската централна банка прекрати дългогодишната схема за финансови стимули


Централната банка на Норвегия прогнозира, че лихвеният процент може да се повиши до 3% до средата на 2023 г.

Norges Bank намали прогнозата си за растежа на норвежката континентална икономика, която изключва добива на петрол и газ, до 3.5% за 2022 г. Прогнозата от март беше за ръст от 4.1%.

В същото време финансовата институция повиши очакванията си за основната инфлация за 2022 г. до 3.2% от 2.5% в предишната прогноза. За 2023 г. банката вече очаква инфлация от 3.3% в сравнение с 2.4%, заложени в мартенската прогноза.

Централната банка на Норвегия се стреми към дългосрочно средно целево ниво на инфлация от 2%.

Централните банки в световен мащаб се опитват да "охладят" нарастващите цени в резултат на пандемията от COVID-19 и войната в Украйна. Федералният резерв на САЩ повиши основната лихва със 75 базисни пункта на последното си заседание, което бе последвано и от изненадващо повишение на лихвите от страна Швейцарската национална банка. ЕЦБ пък се готви за подобна стъпка в началото на юли.