Водещите икономики по света са близо до попадането в “капана на високата инфлация", т.е. когато стремителният ръст на цените се превръща в нова норма и не се поддава на контрол.

Това заявиха експерти от Банката за международни разплащания (BIS), съобщава Financial Times.

Ние вероятно достигаме преломен момент, след който инфлационната психология ще се разпространи и вкорени. Това ще означава сериозна промяна на парадигмата. Това подчертава необходимостта от своевременен и решителен отговор, се казва в доклада на BIS.

За да се предотврати този сценарий, централните банки трябва да ожесточат своята парично-кредитна политика и дори да не се боят от краткосрочна рецесия, препоръчаха експертите от организацията, която предлага финансови и консултантски услуги на централните банки в цял свят.

Най-важното за централните банки е да действат бързо и решително, докато инфлацията не се вкорени, допълни генералният директор на BIS Агустин Карстенс.

Светът вече е преживявал дълбок “по своята същност стагфлационен” шок заради повишаване на цените на суровините, проблемите с веригата на доставката и дефицита, провокиран от военните действия в Украйна, се отбелязва в доклада на BIS.

Четири години след спасителната програма Гърция се готви за нова рецесияГърция, подобно на останалите държави от Европейския съюз, е обхваната от нарастващите цени на храните и горивата

Нивото на инфлацията се държи на “многодесетилетни максимуми” в много страни, включително САЩ, Еврозоната и Великобритания, казват още от Financial Times.

На този фон централните банки в цял свят започнаха бързо да повишават ключовите лихви, а лидер в това отношение стана Федералният резерв на САЩ, който се реши на най-резкия ръст на лихвата от средата на 90-те години на XX в., повишавайки я със 75 базисни пункта - до 1.5-1.75% годишно.

Тези усилия на регулаторите експертите от BIS определят като недостатъчни.

В случай на попадане в инфлационен капан държавите трябва да се готвят за промени на цените, които са по-синхронизирани, а инфлацията в още по-голяма степен ще определя поведението на икономическите агенти, оказвайки им значително влияние.