Над 23 млн. британци не са използвали пари в брой през 2021 г.

715
Над 23 млн. британци не са използвали пари в брой през 2021 г.

© Pixabay

Повече от 23 милиона души в Обединеното кралство почти не са използвали пари в брой миналата година, според доклад на UK Finance, цитиран от The Guardian. Експертите на банковата асоциация прогнозират, че банкнотите и монетите ще съставляват само 6% от плащанията в рамките на едно десетилетие.

Констатациите на банковия орган UK Finance обаче предизвикат и безпокойство, че милиони хора могат да останат без достъп до финансови услуги, на фона на ускоряващия се преход към т. нар. "безкешово общество".

Други проучвания обаче показват, че парите в брой са възстановили позагубената си популярност през последната година, в резултат на силната инфлация и кризата с нарастващите разходи за живот. Някои затруднени домакинства под натиск се връщат към банкнотите и монетите, за да управляват по-стриктно семейните си бюджети.


Данните на UK Finance показват, че дебитните карти са били най-използваният метод за плащане през 2021 г., представлявайки 48% от всички транзакции.

Броят на транзакциите в брой пък е намалял с 1.7% миналата година, въпреки че това остава вторият най-често използван метод с дял от 15% от всички плащания.

Но, като цяло, броят на хората, загърбили парите в брой, нараства през 2021 г. Това може да се дължи на факта, че някои бизнеси са преминали изцяло към картови разплащания по време на пандемията или са спрели да приемат пари в брой за известно време. Има също и индикации, че някои потребители целенасочено избягват да използват банкноти и монети от страх, че може да се заразят при физически контакт.

През 2021 г. 23.1 милиона блитанци или не са използвали банкноти или монети, или са ги използвали само веднъж месечно. Това е рязко увеличение спрямо отчетените в предходната година 13.7 милиона души, които не са използвали пари в брой. През годините делът на тази група нараства устойчиво - от 2.9 милиона души през 2016 година и 5.4 милиона през 2018 година,

В същото време 1.1 милиона потребители са използвали предимно пари в брой за ежедневно пазаруване, според данните за 2021 г.

UK Finance очаква използването на пари в брой да продължи да намалява. Организацията прогнозира, че до 2031 г. банкнотите и монетите ще представляват само 6% от всички плащания, извършени във Великобритания.

„Обединеното кралство няма да се превърне в изцяло безкешово общество през следващото десетилетие, но ще премине към икономика, в която парите в брой не са толкова важни, колкото бяха. Въпреки това, те ще останат ценени и предпочитани от мнозина“, посочват от асоциацията.

Докладът също така дава представа за нарастващата популярност на кредитните продукти от типа "купи сега, плати по-късно". Проучването на UK Finance установява, че 12% от хората са използвали такива решения, за да купуват стоки миналата година. По-младите хора са по-склонни да използват такава форма на кредит, отколкото по-възрастните.

По-рано тази година беше обявено, че на Органа за финансово поведение ще бъдат дадени правомощия да гарантира, че всички общности и социални групи в Обединеното кралство ще имат достъп до пари в брой и да глобява банките, които не се съобразяват с това изискване.

Натали Сийни, председател на независимия Access to Cash Review, коментира пред The Guardian, че използването на пари в брой се е увеличило за първи път от няколко години, тъй като кризата с разходите за живот се влошава и хората се връщат към безопасността на банкнотите и монетите.

По-рано този месец Британската пощенската служба съобщи, че нейните клонове са обработили рекордните 801 милиона паунда парични тегления през юли, което представлява увеличение от почти 8% спрямо юни и 20% на годишна база.
 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg