15-то поредно увеличение на съотношението депозити/кредити

1843
15-то поредно увеличение на съотношението депозити/кредити

Съотношението депозити/кредити (привлечените депозити от страна на домакинствата към изтеглените кредити) остава на ниво над 150%, сочат изчисления на Profit.bg.

Към края на февруари съотношението е на рекордните 153.74%, спрямо 152.39% за месец по-рано и 137.88 на сто за година по-рано.

Повишението, регистрирано през февруари е 15-то поред, което означава, че ръстът на спестяванията е по-голям от размера на изтеглените кредити.

Очакванията на банкерите (или по-скоро желанието им) е през настоящата година банките да наблегнат именно на кредитирането.

По данни на БНБ към февруари 2011 г. нивото на лошите и преструктурирани кредити за домакинствата достига рекордните 17.14%.

Всеки шести ипотечен кредит, изтеглен от населението е в графата „лоши" (16.36%), докато потребителските са 17.44 на сто.

Най-високо остава нивото на лошите кредити в графата „Други" - 22.17 на сто. Само година по-рано лошите и преструктурирани ипотечни кредити бяха 12.81% и съответно 11.66 за ипотечните и 13.59 на сто за потребителските.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg