34 860 евро- средният кредит в България

1898
34 860 евро- средният кредит в България

Ипотечните кредити в българска валута започват да набират популярност за сметка на евровите заеми. Това отчитат в анализа си за месец февруари анализаторите от консултантската компания КредитЦентър. Макар лихвите при еврото също да стават все по-изгодни, условията при българската валута се подобряват със значително по-високи темпове.

„Тенденцията левовите кредити да са все по-предпочитани от потребителите започна да набира скорост още в началото на годината”, коментира Тихомир Тошев, изпълнителен директор на КредитЦентър. „От началото на януари досега получаваме все повече запитвания за кредити в български пари. Същевременно финансиращите институции предлагат заеми с по-активно падащи лихви в лева, отколкото в европейска валута”, допълва Тошев.

През февруари започнаха да се появяват и първите пролетни промоции от страна на банките, отчитат още анализаторите от КредитЦентър. Хората получават външно финансиране изключително лесно, но намирането на исканото от тях жилище се оказва нелека задача. Интересите на купувачите са насочени главно към двустайни апартаменти, но често те не отговарят на всички изисквания, което в крайна сметка създава известни затруднение за сключването на добра сделка.

През февруари 2012 година средният размер на изтеглените кредити в страната е бил 34 860 евро.

Съотношението евро/лева следва започналата от началото на 2012 година тенденция левовите заеми да стават все по-предпочитани. През февруари кредитите в лева представляват около 16% от всички, а останалите 84% от изтеглените заеми са в европейска валута.

Най-предпочитани са кредитите между 10 и 30 хил. евро

През втория месец на годината средният размер на изтеглените кредити е най-висок в София- 35 860 евро, но това представлява известен спад спрямо януари. Покачване с около 1000 евро спрямо първия месец на 2012 г. обаче се наблюдава в Морската столица, където средната изтегляна сума през февруари е 34 790 евро. В Бургас средният размер отново е близо 30 000 евро, като там левовите кредити представляват цели 20% от всички. Същевременно в Пловдив средният размер за месец се е покачил на 26 380 евро.

Най-активните кредитополучатели през февруари отново са хората между 26 и 35 години – малко над 40% от всички. Това е известно понижение на активността на тази възрастова група спрямо януари. Хората между 36 и 45 години представляват 35.6% от всички. Остава значителна активността на най-младите – между 18 и 25 години, които през февруари са 9.1% от всички.

Кредитите между 10 000 и 30 000 евро за пореден месец са най-много – 45.8%. През февруари обаче те са намалели спрямо предходния месец, когато са надхвърляли половината изтеглени заеми.

За сметка на това нараснал с около 3% е делът на кредитите между 30 000 и 50 000 евро.

Макар и плахо, заемите над 90 000 евро продължават да увеличават дела си – през февруари те са представлявали 2.8% от всички изтеглени заеми, отчитат от Кредит Център.

96.6% от кредитите са изтеглени с цел покупка на жилище

През февруари 96.6% от кредитите са изтеглени с цел покупка на жилище, сочат още данните на компанията. За лично ползване са изтеглени останалите 3.4% през месеца. Характерът на сезона отново предопредели липсата на заеми, изтеглени с цел строително-монтажни работи, посочват още от Кредит Център.

Срокът на погасяване на ипотечните кредити продължава да бъде главно между 16 и 20 години. За месец той е нараснал от около 35% до близо 43% през февруари. Известен спад се наблюдава в предпочитанията за срок между 21 и 25 години – през отминалия месец той е 21.7%. Близо 1% от кредитополучателите пък са избрали да изплащат изтегления си кредит за период от над 30 години, отчитат още от кредитната компания.

И през февруари се запазва тенденцията, при която най-предпочитаният процент на финансиране е между 70% и 80% от стойността на сделката. Точно 36% от кредитополучателите ще финансират покупката си с такъв размер на външния заем. Между 60% и 70% от стойността пък ще покрие кредитът на близо 20% от потребителите на ипотечни заеми. Сделка със 100% финансиране през февруари не се наблюдава, но 14.3% от потребителите ще финансират с кредит между 80% и 90% от стойността на сделката.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Тодор
# 0
00:03 | 14 March 2012
Как се връщат такива пари? Не ви ли е страх, че ще дойде ден и няма да можете да го погасявате не дай си боже ?
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Ba Na Hills - слънчевата земя на чудесата

Кацнал на висок хълм, който гарантира прекрасен природен пейзаж,...