В края на октомври общата сума на активите на банковата система достига 53.2 млрд. лв., като за месеца е отбелязано нарастване с 1.3 млрд. лв. (2.5%), а за последните 12 месеца – с 13.9 млрд. лв. (35.3%).

Основен носител на увеличението са кредитите и вземанията (включително финансов лизинг), които представляват 75.8% от размера на балансовото число на системата.

През отчетния месец нарастване е отбелязано във финансовите активи, отчитани по справедлива стойност в печалбата или загубата, в ценните книжа на разположение за продажба, както и в материалните активи. Месечната динамика не се отразява на пазарната позиция на петте най-големи кредитни институции и в края на октомври те заемат 55.8% в активите на банковата система.

Брутните кредити и аванси в банковия сектор спрямо септември нарастват с 1.36 млрд. лв. (3.4%) и възлизат на 41.3 млрд. лв. Най-голямо абсолютно увеличение е отчетено в кредитите на предприятия (781 млн. лв.) и в експозициите на дребно (501 млн. лв.).

Растежът осигурява дял от 61.9% на нетните корпоративни кредити и заемите за населението в активите на банковата система. Запазва се високият годишен растеж на жилищните ипотечни кредити, които в края на октомври представляват 13.1% от брутните кредити и аванси.

През месеца финансовите пасиви, отчитани по амортизирана стойност (привлечените средства), се увеличават с 1 млрд. лв. (2.2%). Привлеченият ресурс от кредитните институции нараства с 317 млн. лв., депозитите от граждани и домакинства – с 311 млн. лв., а финансирането от институции, различни от кредитни – с 209 млн. лв.

Посредством привлечения подчинен срочен дълг, който през месеца се увеличава със 170 млн. лв. (37.9%), е осигурена подкрепа на капитала и възможност за разширяване на дейността на няколко банки.

През октомври балансовият агрегат общо капитал се увеличава с 299 млн. лв. (5.3%). Нарастването е както при емитирания капитал и резервите, така и при текущата печалба. Акционерният капитал е увеличен в три кредитни институции общо със 184 млн. лв.

Към 31 октомври 2007 г. печалбата на банковата система възлиза на 964 млн. лв., като спрямо същия период на миналата година е отчетено нарастване с 360 млн. лв. (59.5%).

През последния отчетен месец печалбата се увеличава със 109 млн. лв. В края на октомври ликвидността в банковия сектор като цяло остава добра.