Дължимите от американците задължение по кредитните им карти са се понижили през второто тримесечие до най-ниска стойност от над осем години насам.

Несигурността за развитието на икономиката, както и по отношение на трудовия пазар са допринесли за този факт.

Средната дължима сума по кредитна карта се е понижила до 4 951 долара, или с 14% по-малко в сравнение с тази от 5 719 долара през второто тримесечие на миналата година, сочат данни на TransUnion.

Това е първият път от първото тримесечие на 2002 година насам, когато сумата се понижава под 5 000 долара, съобщават от агенцията.

Задлъжнялостта по кредитните карти остава най-висока в Аляска, където макар и да се понижава със 7% през второто тримесечие остава при ниво от 7 148 долара.

Най-много са понижили задълженията си по карти жителите на Алабама, с 27% до 4 753 долара.

Подобрява се и показателят изплащане на вноските навреме. Процентът на хората, изплащащи вноските си със закъснение от над 90 дни се е понижил до 0.92% през второто тримесечие, спрямо 1.17% година по-рано.

Това е и първото тримесечие от второто на 2007 година насам, когато процентът се понижава под 1.

Американците все по-малко посягат към нови кредитни карти. В страната броят на издадените нови карти се е понижил с 6.5% на годишна база през вторите три месеца на годината.